DK: a határon túli állampolgárok adatairól is van nyilvántartás

Budapest, 2012. október 29., hétfő (MTI) – A Demokratikus Koalíció (DK) szerint mivel az állam a határon túli magyar állampolgárokról is nyilvántartást vezet, az előzetes regisztráció mellett felhozott utolsó kormánypárti érv is megdőlt.

Molnár Csaba, a DK alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes válaszából – amelyet a politikus írásbeli kérdésére adott – kiderül, hogy a határon túl élőknek a magyar állampolgárság felvételekor nyilatkozniuk kell lakcímükről, tartózkodási helyükről, elérhetőségükről.

Ezeket az adatokat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala nyilvántartja – mondta Molnár Csaba, hangsúlyozva, hogy ezzel a kormányoldal utolsó, a feliratkozás mellett hozott érve – amely szerint a szavazójog kiterjesztése miatt elkerülhetetlen a regisztráció – is hazugságnak bizonyult.

A DK alelnöke megerősítette, hogy távol maradnak a választójog gyakorlását feliratkozáshoz kötő alkotmánymódosítás hétfői határozathozatalától, a választási eljárási törvény – várhatóan november 12-ei – elfogadásakor pedig tiltakozásul élőlánccal veszik körbe a Parlamentet.

– MTI –