Demonstráció az Avason – DK: „Az Avas egyáltalán nem a rossz és a bűn helye”

Akt.:
DK: „Az Avas egyáltalán nem a rossz és a bűn helye”
DK: „Az Avas egyáltalán nem a rossz és a bűn helye”
Miskolc – Kezdetben félszázan voltak a Demokratikus Koalíció (DK) tüntetői, majd az Avason kétszázra nőtt a számuk.

A szerdai tüntetéssorozatot a Demokratikus Koalíció kezdte délután 1 órakor. Emiatt a Csabai kapuban félpályás útlezárás volt, de mivel alig 9 autó és közel 50 tüntető érkezett a demonstrációra, a forgalomban nem okoztak fennakadást. A DK-sok délután 3 órakor indultak fel az Avasra, ahol, 4 órára, a Fényi Gyula térre hirdették meg programjukat. Az alig félszáz tüntetőt készenléti rendőrök, kordonok mögött kísérték. Erre azért volt szükség, mert a Platán előtt már fél négykor gyülekeztek a jobbikos szimpatizánsok.

A Fényi Gyula téren közel száz tüntető csatlakozott még a Demokratikus Koalícióhoz. A beszédek félórás késéssel kezdődtek, addig rasszizmus elleni és az Avast dícsérő dalokat játszottak, felvételről, a részt vevőknek.

Panyik Ágnes az Avason lakik, ő már egy órakor csatlakozott a DK-hoz. „Azt gondolom, nem erőszakkal kellene eredményeket kicsikarni. Értelmes párbeszédre lenne szükség, mert ma már az emberek megélhetése a tét” – mondta.

Kétórás várakozás után a DK-szimpatizánsok is érezhették, hogy kevesen vannak, mert többször elhangzott: nem nagy az érdeklődés, pedig remek az idő.

Dr. Tompa Sándor, a párt miskolci képviselője azonban nem is számított több szimpatizánsra. „Ma, Magyarországon félnek az emberek a politikai véleménynyilvánítástól” – magyarázta.

A tüntetésen jelen volt Marincsák Lászlóné is. Az ő családjához költözött be pár hónappal ezelőtt Gyurcsány Ferenc pártelnök. „Azt éreztem, itt a helyem, mert a Jobbik tüntetésével, annak mondanivalójával nem értek egyet, és nem akarunk félni” – mondta.

Feketén a hófehér

A Fényi Gyula téren már kétszázan lehettek a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai. Akik – még mielőtt a DK-s politikusok beszédet mondtak – hazai előadóktól, persze felvételről, meghallgathatták, hogy „Feketén a hófehér, éppen attól, hogy más, jól összefér”, vagy éppen Kefír nótáján gondolkodhattak el, aki arról énekelt: „Miskolc, Avas arra kérlek, hadd maradjak, amíg élek.”

A tüntetésre egyébként nem csak Miskolcról, de Budapestről, Nyíregyházáról, Kazincbarcikáról is érkeztek.

A Demokratikus Koalíció programját a Romano Teatro cigány nemzetiségi színház előadásával kezdték. Majd Varga Gergő, a terület egyik önkormányzati képviselője is beszédet mondott, aki „Magyar vagyok, nem gárdista” feliratos pólóban jelent meg. Felháborítónak nevezte, hogy a Jobbik politikai játszótérnek használja az Avast. Vadai Ágnes, a párt országgyűlési képviselője náci eszméknek nevezte, amit a Jobbik mond és művel. „Azt hittük, ilyen nem lesz többé, azt hittük, ezek az eszmék végleg a történelem szemétdombjára kerültek” – fogalmazott.

Molnár Csaba (DK) országgyűlési képviselő a Fideszt bírálta: „Amikor a kormánypárt azt mondja, fellép a szélsőjobboldali eszmék ellen, nem mond igazat.”

Molnár Csaba szerint az Avas nem a bűn és a rossz városa, és úgy vélte, a polgármesternek kellett volna megakadályoznia a szerdai jobbikos tüntetést.

ÉM-NSZR


Pestről jöttek

Rose Katalin Budapestről érkezett szerdán a DK tüntetésére. Elmondta: a hírekből hallott a rendezvényről, és mindenképp úgy gondolta, fel kell lépnie a Jobbik megmozdulás ellen. Kérdésünkre, hogy mennyi ismeri az Avas problémáját, elmondta: hallott róla, akkor is, amikor Gyurcsány Ferenc beköltözött a lakótelepre. „Ismerem az itteni gondokat, de az ellen tiltakozom, hogy megkülönböztetik az embereket” – hangsúlyozta.    

Budapestről a Szolidaritás tagjai, a Város Mindenkiért csoport tagjai is eljöttek, valamint egy hajléktalanokkal foglalkozó szervezet is részt vett.
Miskolc – DK: a kormány és a szélsőjobb sem akarja megoldani az Avas gondjait

Miskolc, 2012. október 17., szerda (MTI) – Sem a kétharmados többséggel bíró kormánypártok, sem a szélsőjobboldalt képviselő Jobbik nem akarja megoldani a miskolci Avas problémáját – mondták a Demokratikus Koalíció (DK) által a helyszínre szervezett szerdai megmozduláson a felszólalók.

Miskolc – Megkezdődött a Demokratikus Koalíció tüntetése Miskolcon

Miskolc, 2012. október 17., szerda (MTI) – Elindult a Demokratikus Koalíció (DK) menete szerda délután Miskolcon; a demonstráció félpályás útlezárással kezdődött a Csabai kapuban, a Petneházy lakótelepnél.

Demonstráció az Avason – A Demokratikus Koalíció tüntetése

Miskolc – A Demokratikus Koalíció tüntetése egy órára volt meghirdetve a Csabai Kapuhoz Miskolcon. Kollégánk helyszíni tudósítása!A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .