Díjak nélkül, alkotásaiban él tovább

A rendkívüli érdeklődés bizonyítja: a fehérgyarmati Móricz Zsigmond Városi Művelődési Ház munkatársai jól döntöttek, amikor Fehérváry József nyugdíjas pedagógus alkotásainak megtekintését tették lehetővé. Fehérvári Józsefről [.doc – 26KB]

A városi galéria termeiben a Debrecenben született, de pedagógusi munkáját a szatmári térségben végző mester sokszínű munkáival ismerkedhetnek meg egykori kollégái, tanítványai és sok-sok civil érdeklődő.

Fehérváry József túl a nyolcvanon, ma is dolgozik. Az 1948-as nagy árvíz után kezdte tanítói munkáját Tiszakóród-Kende-tanya hodályában, közel negyven diákkal, elsőtől nyolcadik osztályig. Nősülése után – közel fél évszázada – Túristvándiban a kastélyban kaptak szolgálati lakást. Felesége itt óvónőként dolgozott. A településen lakást építettek, s fiúk született, aki szintén pedagógus: rajz-földrajz szakos tanár.

Lófarkat faragott

Művészi tevékenységét fiatalon kezdte, műbútorasztalos nagybátyja műhelyében már debreceni diákként fúrt-faragott. A II.világháborús hadifogságban egy szipka faragásával kezdte, fényképtartóval folytatta. A fogság után a meghatározó élményt jelentett a debreceni nagytemplom tucatnyi padjának faragása, s mérföldkövet jelentett Vastagh György: A csikós című szobrával való találkozás. A csikónak letört a farka, s ezt javításra hozták. A bronz szobrot lerajzolta, s otthon egy nagy szilfából kifaragta.

A család a háború idején Szatmárról került Mérkre. A településen járva 1965-ben egy lőszer felrobbant a kezében, s leszakította bal keze ujjainak egy részét. Ez azonban nem akadályozta abban, hogy még nagyobb lendülettel dolgozzon. A Nyírbátori Zenei Napok programjában 1979-ben bemutatkozhatott egy kiállításon, ahol Borsos Miklós is elismerően szólt alkotásairól. – Ez az ember nem művész, hanem mester – dícsérte.

Fehérváry József nem kapott díjakat, de alkotásai ott vannak Amerikától Izraelig, Svédországtól Németországig a gyűjtőknél.

Székelykapukat faragott Fehérgyarmatnak, Nyírbátornak, Mátészalkának, de Kállósemjénben, Encsencsen és lakóhelyén, Túristvándiban is őrzik munkásságát.

Kiállító-terembe helyezhető faragásait október 21-ig tekinthetik meg a fehérgyarmati városi galériába látogatók.

– Koncz Nóra –