Díjak és elismerések a Költészet Napján

A Magyar Versmondók Egyesülete és a Versmondó folyóirat Világosi Gábornak, a Parlament alenökének adományozza idén a Verskultúra Lovagja címet. A szerdán hat órakor kezdődő Költészet napi rendezvényen több díjat és elismerést is átadnak az Apáczai Kiadó Molnár Ferenc Kamaratermében (VIII. kerület, József krt. 63.). Az esemény mindenki számára nyitott és ingyenes.

A Parlament alelnöke azzal érdemelte ki a Verskultúra Lovagja elismerést, hogy tavaly decemberben módosító indítványt nyújtott be az Országgyűléshez az Első Magyar Versszínház létrehozásáért. A Tisztelt Ház ugyan nem fogadta el az indítványt, de a Magyar Versmondók Egyesülete áttörésnek tartja, hogy a vers mint önálló művészeti ág először szerepelt az Országgyűlés napirendjén.

Világosi Gábor szerkesztőségünknek elmondta, a Verskultúra Lovagja cím kötelez. A Parlament alelnöke hangsúlyozta, nem adta fel, jövőre is megpróbál az állami költségvetésből pénzeszközökhöz jutni. A szabad demokrata politikus hozzátette, emellett lobbizni fog azért, hogy anyagi támogatást szerezzen versmondó versenyekre, költészeti fórumokra.

A Magyar Versmondók Egyesületének kreatív alelnöke a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, a gazdasági szektor nem fordít elég figyelmet a kulturális szférára. Lutter Imre szerint ezért hasznos ha egy közéleti szereplő vállalja a lobbitevékenységet.
A Versmondók Egyesülete internetes honlappal is rendelkezik (www.versmondo.hu), a tagok, szimpatizánsok havonta találkoznak Borkocsmákban, és ma már arra is van lehetőség, hogy valaki igénybe vegye az általuk működtetett Versküldő szolgálatot.
Lutter Imre szerint újra emberközelivé kell tenni a versolvasást és versmondást nemcsak a jeles napokon.

A Költészet Napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta április 11-én ünneplik országszerte.