Divízió I-es jégkorong-vb – Vegyes előjelekkel várja a hazai vb-t a magyar válogatott

Budapest – A magyar jégkorong-válogatott vegyes előjelekkel várja a vasárnap kezdődő budapesti divízió I/A-s világbajnokságot.

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány csapata öt felkészülési mérkőzést játszott közvetlenül a vb előtt, s mind az ötöt megnyerte: április 4-én Székesfehérvárott hosszabbításban aratott 4-3-as sikert az A csoportos osztrákok felett az első felkészülési találkozón, majd másnap Bécsben 3-1-re győzött. Múlt szerdán a vb-rivális szlovén együttest múlta felül hosszabbításban 3-2-re Bledben, majd pénteken Miskolcon a japánok felett diadalmaskodott ugyanilyen eredménnyel, szintén ráadásban. Szerdán pedig – négygólos előnyt eladva – szétlövéssel 5-4-re győzte le az ukránokat a Vasas Jégcentrumban.

Százszázalékos teljesítmény, öt meccsből öt siker, ebből kettő egy a világelitben szereplő (osztrák), egy vb-rivális (szlovén) és kettő egy osztállyal lejjebb szereplő (japán, ukrán) válogatott ellen. A képet azonban árnyalja, hogy az öt győzelemből mindössze egy – a bécsi – született rendes játékidőben, három hosszabbításban, egy pedig szétlövéssel dőlt el. Az ukránok ellen a rendes játékidő utolsó nyolc és fél percében szétesett a magyar válogatott játéka, azonban a ráadásban a korábbi hosszabbításokhoz hasonlóan fölényben és jól játszott a csapat.

A nemzeti együttes vasárnap a kazahok ellen kezdi meg szereplését a Papp László Budapest Sportarénában, a zömmel az orosz élvonalbeli (KHL) játékosokból álló csapat tudta legutóbb megverni a magyarokat, a katowicei felkészülési tornán februárban. Azóta hétszer diadalmaskodott Jarmo Tolvanen csapata, legyőzte többek között a soron következő ellenfeleit is. Hétfőn az olaszokkal, szerdán a szlovénokkal, csütörtökön a lengyelekkel játszik a magyar válogatott. A világbajnokságot a feljutott britek elleni szombati összecsapással zárja a házigazda.

Az első két helyezett feljut a 16 csapatos elitbe – a jövő évi vb-t Pozsonyban és Kassán rendezik -, az utolsó pedig 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd.

A vb programja:

1. forduló:
április 22., vasárnap:
Nagy-Britannia – Szlovénia 12.30
Magyarország-Kazahsztán 16.00
Lengyelország-Olaszország 19.30

2. forduló:
április 23., hétfő:
Szlovénia-Lengyelország 16.00
Olaszország-Magyarország 19.30
április 24., kedd:
Kazahsztán – Nagy-Britannia 16.00

3. forduló:
április 25., szerda
Olaszország-Kazahsztán 12.30
Nagy-Britannia – Lengyelország 16.00
Szlovénia-Magyarország 19.30

4. forduló:
április 26., csütörtök:
Lengyelország-Magyarország 19.00
április 27., péntek:
Kazahsztán-Szlovénia 16.00
Olaszország – Nagy-Britannia 19.30

5. (utolsó) forduló:
április 28., szombat:
Kazahsztán-Lengyelország 12.30
Szlovénia-Olaszország 16.00
Magyarország – Nagy-Britannia 19.30

– MTI –