Magyarország

2010.03.15. 17:29

Robert Fico szerint Sólyom László alattomos és átgondolt támadást intézett Szlovákia ellen

<p>Alattomos és átgondolt támadásnak tartja Robert Fico szlovák kormányfõ Sólyom László elnök szerbiai kijelentését, miszerint Szerbia, Románia és Szlovákia kisebbségi iskoláiban idegen nyelvként kellene oktatni az adott állam nyelvét.</p>

Szlovákia diplomáciai úton is tiltakozik majd Sólyom László szavai ellen - tette hozzá.. Robert Fico errõl a pártja egyik alelnökével, Marek Maïariè kulturális miniszterrel közösen tartott hétfõi sajtóértekezletén beszélt Pozsonyban.

"A Szlovák Köztársaság integritása elleni súlyos támadásról van szó" - mondta Fico. Szerinte a magyar elnök kijelentése "brutális módon avatkozik a kölcsönös viszonyba". Kifejtette: a javaslat célja Szlovákia szétverése oly módon, hogy a szlovákiai magyarok szemében még inkább csökkentse a szlovák nyelv elsajátítása iránti igényt. Márpedig az államnyelv ismerete - érvelt a szlovák miniszterelnök -, nemcsak az állammal szembeni lojalitás kifejezése, hanem az érvényesülés eszköze is egyben.

Úgy tapasztalja, hogy a magyar alap- és középiskolások nagyon alacsony szinten ismerik a szlovák nyelvet, ha pedig idegen nyelvként tanulnák, még többen lennének, akik csak elemi szinten sajátítják el.

Robert Fico kijelentette: ha mindez egy magyarországi szélsõséges politikus szájából hangzik el, nem pedig az elnökébõl, nem foglalkozna a kérdéssel. "Ez a Szlovák Köztársaság elleni alattomos és átgondolt támadás" - mondta. A legújabb Sólyom-kijelentés fényében még helyesebb döntésnek tartja, hogy tavaly nyáron a magyar elnöktõl megtagadták a Szlovákia területére való belépést. Úgy látja: Sólyom László a magyarországi "szlovákellenes front" élén áll.

A szlovák kormányfõ kérni fogja az éppen külföldön tartózkodó Miroslav Lajèák  külügyminisztert, hogy a magyar államfõ kijelentése ellen a lehetséges diplomáciai eszközök igénybevételével tiltakozzon. A szintén külföldön lévõ Ivan Ga¹paroviè elnöktõl pedig elvárja, hogy közös találkozójuk alkalmával tiltakozzon Sólyom Lászlónál.

Sólyom László elképzelését Maïariè is elfogadhatatlannak tartja. A kulturális miniszter szerint el kell gondolkozni azon, hogy a szlovákiai magyar iskolákban többet és haladóbb módszerekkel oktassák a szlovák nyelvet.

Sólyom László múlt héten a vajdasági Nagybecskereken jelentette ki, hogy a magyaroknak Szerbiában, Romániában és Szlovákiában idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!