Divízió I-es jégkorong-vb – Kétgólos előnyről bukta a feljutást a magyar válogatott a britek ellen

Akt.:
A második brit gól a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Magyarország - Nagy-Britannia mérkőzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 28-án. A találkozó alapjátékidőben 2-2-re végződött, ez a brit csapat számára jelenti a feljutást, a magyar válogatott nem kerül a 16 csapatos világelitbe. Szétlövés után 3-2-re nyert Nagy-Britannia.
A második brit gól a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Magyarország - Nagy-Britannia mérkőzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 28-án. A találkozó alapjátékidőben 2-2-re végződött, ez a brit csapat számára jelenti a feljutást, a magyar válogatott nem kerül a 16 csapatos világelitbe. Szétlövés után 3-2-re nyert Nagy-Britannia. - © MTI Fotó: Czagány Balázs
Budapest – A magyar válogatott nem jutott fel a budapesti divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságon, miután a szombati zárómérkőzésen kétgólos előnyét eladva, szétlövés után 3-2-re kikapott a brit együttestől. A világelittől 15,8 másodperc választotta el a házigazdát.

A játéknap előtti 24 lehetséges variáció kettőre szűkült: amennyiben Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány együttese rendes játékidőben győz, úgy a kazahokkal együtt kivívja a feljutást, míg brit pontszerzés esetén a harmadik vonalból érkezett szigetországiak és a korábban a szlovénokkal rendkívül kiélezett meccset vívó olaszok lehetnek ott jövőre az A csoportban.

Sokáig úgy tűnt, a magyar keretből könyökproblémái miatt ezúttal is hiányozik majd Sofron István, ám végül ő is mezt húzott. A kapuban változatlanul Vay Ádám állt.

A találkozó előtt kifestve, mezekben, sálakban, énekelve érkeztek a drukkerek, s bár mintegy nyolcszáz brit szurkoló buzdította sajátjait, a lelátó nagy része piros-fehér-zöldben pompázott.

Két perc elteltével emberelőnybe került a magyar együttes, s élt is a lehetőséggel: Bodó Christopher pofozta közelről a pakkot a brit kapuba. Nem sokkal később Garát Zsombornak kellett a büntetőpadra ülnie, de sikerült kivédekeznie a hátrányt. A csaknem teljesen megtelt lelátóról – a tornán csúcsot jelentő 7870 néző volt a Papp László Budapest Sportarénában – folyamatosan szólt a britek szurkolása, ám ez csak nagy ritkán szűrődött át a lelkes magyarok hangzavarán. Ebben a periódusban a britek kísérleteztek többet, ám a nagyobb védéseket Ben Bownsnak kellett bemutatnia. A kiegyenlített harmad végét megnyomta a magyar együttes, de a szünet előtt nem változott az eredmény.

magyar_brit2Bodó Christopher, a magyar csapat tagja gólt lő a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Magyarország – Nagy-Britannia mérkőzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 28-án. Mellette brit Ben Bowns (b) és Mark Richardson (b2). MTI Fotó: Czagány Balázs

A második húsz percben is rendkívül koncentráltan kezdtek a magyarok, felfogásukon érződött a csapat vb-mottója, az “Itt és most”. A találkozó felénél a brit kapu elmozdulása miatt kellett rövid szünetet tartani, majd magyar fór kavarta fel a kevés helyzet okozta “állóvizet”, a drukkerek tovább bíztatták a válogatottat. A két percben nem tudott betalálni Jarmo Tolvanen együttese, de uralta a játékot, s többször is csak kevés hiányzott a nagy helyzet kialakításához előnyben és azonos létszámnál is. Technikai kisbüntetés nyomán újabb magyar fór következett, s bár a nézőtérről szólt a “Harcoljatok!”, ezúttal sem érkezett a gól, míg a túloldalon Vaynak kellett nagyot védenie. A harmad végén lelassult a játék, a szünet előtti három percben emberelőnybe kerültek a britek a játék késleltetése miatt, de a hátrányt különösebb izgalom nélkül kivédekezte a házigazda.

magyar_brit3Magyar játékosok gólöröme a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Magyarország – Nagy-Britannia mérkőzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 28-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Így egygólos magyar előnnyel fordultak a felek a záró felvonásra, ám alig két perccel később már 2-0 állt az óriáskivetítőn: Hári János kényszerítőzött Erdéllyel, aki közelről nem hibázott. A játékvezetők hosszasan visszanézték az esetet, mert a pakk Erdély jobb válláról került a kapuba, ám végül megadták a találatot. A gól nem fogta meg a briteket, sőt, magukra találva szinte letáboroztak a magyar kapu előtt, ezt időnként veszélyes magyar kontrák szakították meg.

Az utolsó tíz perchez közeledve a nagy védéseket bemutató Vay Ádámot éltette a publikum, ám Robert Dowd lövésénél kiszolgáltatott helyzetben már ő sem tudott menteni, így szépítettek a britek. Stipsicz Bence kiállítása alatt öt a négy ellen támadhattak a szigetországiak, ám sikerült ezt kivédekezni.

magyar_brit4Magosi Bálint, a magyar csapat tagja, valamint a brit Paul Swindlehurst (b) és Ben Bowns a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Magyarország – Nagy-Britannia mérkőzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 28-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

A vb utolsó öt percét újabb Vay-védés vezette fel, a szurkolók pedig az egész csarnokban felállva bíztatták az együttest. A hajrában mindkét csapatnál sok volt a technikai hiba, a tét rányomta bélyegét a játékra. Három és fél percen belül Varga Arnoldot küldték ki akadályozásért, kisvártatva pedig Hári végezhetett el büntetőt, ám a kapus védett. Ez “meccskorong” volt. Zengett a “Harcoljatok!”, a magyarok pedig mindent beleadva kivédekezték a hátrányt.

Az utolsó percben kapus nélkül támadtak a britek, s 15,8 másodperccel a vége előtt egyenlítettek Robert Farmer góljával. Bár a hátralevő időben volt helyzete a házigazdának, nem tudta értékesíteni. A vb első három a három elleni hosszabbítása következett, ez pedig a britek és olaszok feljutását jelentette. A magyarok hajszál híján hazai pályán vívták ki, hogy 2009 és 2016 után újra az A csoportban szerepeljenek.

magyar_brit5Magyar játékosok, miután alapjátékidőben 2-2-re végződött a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Magyarország – Nagy-Britannia mérkőzése a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 28-án. Az eredmény a brit csapat számára jelenti a feljutást, a magyar válogatott nem kerül a 16 csapatos világelitbe. Szétlövés után 3-2-re nyert Nagy-Britannia. MTI Fotó: Kovács Tamás

A ráadásban a magyarok sorra dolgozták ki a helyzeteket, de nem éltek velük. A szétlövésben Erdély, Sarauer Andrew, Sebők Balázs, valamint Hári is hibázott, Bodó értékesítette lehetőségét, míg a túloldalt Farmer, Ben O’Connor jól célzott, Liam Kirk és Dowd próbálkozását hárította Vay, így a britek nyerték a párharcot.

magyar_brit6A győztes brit csapat a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság eredményhirdetésén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 28-án. A britek és az olaszok jutottak a 16-os világelitbe. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az első két helyen zárt brit és olasz válogatott feljutott a 16 csapatos elitbe, amelynek küzdelmeit Pozsonyban és Kassán rendezik, az utolsó lengyel csapat pedig 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd.

A britek azt a bravúrt vitték végbe, hogy két év alatt két osztály ugrottak, és most 24 év után szerepelhetnek ismét a legjobbak között.

A szombaton zárult kaunasi divízió I/B vb-ről a házigazda litvánok jutottak a divízió I/A-ba.

Eredmény, 5. (utolsó) forduló:

  • Nagy-Britannia – Magyarország 3-2 (0-1, 0-0, 2-1, 0-0, 1-0) – szétlövés után
    gólszerzők: Dowd (51.), Farmer (60.), illetve Bodó (4.), Erdély (42.)

További eredmények:

  • Kazahsztán-Lengyelország 6-1 (2-0, 2-1, 2-0)
  • Olaszország-Szlovénia 4-3 (1-1, 2-2, 1-0)

A világbajnokság végeredménye:

1. (és feljutott) Nagy-Britannia 11 pont
2. (és feljutott) Olaszország 9
3. Kazahsztán 9
4. MAGYARORSZÁG 7
5. Szlovénia 6
6. (és kiesett) Lengyelország 3

Pontazonosságnál egymás elleni eredmény rangsorolt.

– MTI –


Magyar játékosok, miután alapjátékidőben 2-2-re végződött a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Magyarország - Nagy-Britannia mérkőzése a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 28-án. Az eredmény a brit csapat számára jelenti a feljutást, a magyar válogatott nem kerül a 16 csapatos világelitbe. Szétlövés után 3-2-re nyert Nagy-Britannia.
Budapest - Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint a tornagyőztes britek az egész heti jó teljesítményüknél is jobbak tudtak lenni a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság szombati zárómérkőzésén. "Remek hangulatú, de őrült torna volt, bármelyik mérkőzésen megtörténhetett...

Vay Ádám, miután alapjátékidőben 2-2-re végződött a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Magyarország - Nagy-Britannia mérkőzése a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 28-án. Az eredmény a brit csapat számára jelenti a feljutást, a magyar válogatott nem kerül a 16 csapatos világelitbe. Szétlövés után 3-2-re nyert Nagy-Britannia.
Budapest - Vay Ádám lett a legjobb kapus a szombaton zárult budapesti divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságon, amelynek álomcsapatában helyet kapott a magyar válogatott csatára, Sebők Balázs is. A minden idők talán legszorosabb és legkiegyenlítettebb divízió I/A-s világbajnokságán a versenyigazg...További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek