Disznótor a bérházak között

Disznóölés
Disznóölés
Abaújszántó, Gazdagrét – Lipp László római katolikus lelkész februárban annyira jól érezte magát Abaújszántón, hogy viszontlátogatásra várta a disznóvágás teljes stábját.

A közelmúltban számoltunk be arról, hogy az abaúji város Szent Ivó Borrendje hagyományos disznóvágáson látta vendégül tiszteletbeli tagjait, közöttük neves rock sztárokat, komolyzenei művészeket, élsportolókat, lehet sorolni. A februári eseményen Lipp László római katolikus lelkész annyira jól érezte magát, hogy viszontlátogatásra várta a disznóvágás teljes stábját.

De hogy a kirándulás ne legyen holmi snassz vizit, betervezett egy gazdagréti disznótorost. A szántiak az elmúlt szombaton kerekedtek fel, egy százhatvan kilós sertés társaságában, felajánlás gyanánt.

Élménybeszámoló

Volt a budai oldalon nagy riadalom, sokan a visításra ébredtek, Gazdagréten évtizedek óta nem láttak disznóvágást, egyesek távcsővel nézték az emeleti ablakokból. A „Szomszédok” című film forgatási helyszíne hamar megtelt érdeklődőkkel – sorolja Soltész Zoltán a Szent Ivó Borrend programjainak lelkes szervezője.

Együtt volt minden, szabadtéri konyha, gulyáságyú, böllér, segítő lányok-asszonyok, tényleg amolyan falusias hangulat alakult ki. Az atya természetesen elkalauzolt minket az általa épített, de még teljesen el nem készült gazdagréti templomba, a katolikus hívek egész nap velünk maradtak és mit ne mondjak, a feldolgozott sertés elfogyott a nap végére. Ahogy tudom, hagyományteremtő volt a program – mondta Soltész Zoltán.

SFL