Diszkrimináló munkahelyek – öten a szégyenlistán

Öt cég került fel eddig az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a múlt év eleje óta létező diszkriminációs listájára, de egy éven belül megháromszorozódhat ez a szám. A hátrányos megkülönböztetés miatt jogerősen megbüntetett munkaadók adatai 5 év után kerülhetnek le az internetes szégyentábláról, amíg fent vannak, nem is kérhetnek állami támogatást.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak (EBH) tavaly január 1-je óta kell nyilvántartást vezetnie azokról a munkáltatókról, amelyek megsértették az egyenlő bánásmód követelményét a foglalkoztatás terén. Ezek közül viszont csak azoknak az adatai kerülnek nyilvánosságra, amelyek pénzbüntetést kaptak és a döntés jogerőre emelkedett. Jelenleg három budapesti, egy váci és egy móri cég szerepel a nyilvános feketelistán az EBH honlapján (www.egyenlobanasmod.hu). Az egyik alacsonyabb bért adott ugyanazért a munkért egy női munkavállalónak, mint a férfi kollégáknak. Volt olyan munkáltató, amely egy látássérült nőt a vakságára hivatkozva nem alkalmazott, pedig megtehette volna, és volt olyan is, amikor egy kismamának okoztak anyagi hátrányt – mondta a Független Hírügynökségnek Demeter Judit, az EBH elnöke.

Ezekben az esetekben az a közös, hogy a cégek valamilyen védett tulajdonsága miatt diszkriminálták a munkavállalót. Ilyen védett tulajdonság az anyaság vagy éppen a nemi hovatartozás. A cégek 350 000 és egymillió forint közötti büntetéseket kaptak, és a döntés jogerős, ezért kerültek az adataik nyilvánosságra. A feketelista jelentősége, hogy a rajta szereplő munkáltatók nem vehetnek igénybe semmilyen állami támogatást. A pályáztató cégeknek ugyanis kötelezően meg kell nézniük az EBH honlapján, hogy nincs-e kizáró ok.

A törvénysértő cégek adatait 5 évig tartják nyilván, de a nevük csak akkor kerül fel a internetes honlapra, ha az EBH döntése jogerőre emelkedett. Jelenleg még legalább 13-14 ügy van a bíróságokon, mert a munkáltatók fellebbeztek az EBH döntése és a pénzbüntetés ellen, vagyis meg kell várni a másodfokú ítéleteket. Ha ezekben az ügyekben az EBH javára döntenek a testületek, akkor ezeknek a munkáltatóknak az adatai is kikerülnek a honlapra. Ez pedig azt jelenti, hogy öt évig ezek sem vehetnek részt semmilyen állami pályázaton. Ezekben az ügyekben leghamarabb az év végén, de inkább a jövő év első felében várhatók a jogerős bírósági ítéletek-tette hozzá az EBH elnöke.

Július végén az eddigi legnagyobb, hárommillió forintos büntetést szabta ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság két cégre, mert három roma nő a származása miatt nem kapott állást. Az EBH határozata ellen a munkaerő-kölcsönző cég és a munkaadó egyaránt fellebezett, így ebben az ügyben is meg kell várni a másodfokú, jogerős bírósági ítéletet.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság egyébként hatmillió forintos büntetést is kiszabhatna, de erre még nem volt példa.