"Diszkrimináció ez a feketelista!"

Hidvégardó, Tornanádaska, Bódvaszilas – Az ingatlanfedezeti feketelistára került 126 megyei településből a hitelezési kizárás 57 észak-borsodi községet érint. Az OTP szerint nem fogadnak be forgalomképtelen ingatlant fedezetként.


Ezzel gyakorlatilag hitelképtelenné váltak. A tiltott kategóriába került helységek vezetői véleményét gyűjtöttük csokorba.

Elriasztja a befektetőket

– Nem tudom mi alapján szelektált az OTP–mondja Matusz Tamás, Hidvégardó polgármestere. Nálunk 10 százalék alatti a munkanélküliségi ráta. A schengeni döntés után 3 héttel később már 30-an járnak át tőlünk Szlovákiába dolgozni.A mi lakosságunk nem érdemli meg e besorolást. Mindenképpen diszkrimináció, hogy egy településre kimondják a hitelképtelenséget. Itt is él dúsgazdag ember.


Családonként, hitelkérelmezőnként kellene megvizsgálni, mérlegelni ki a hitelképes. Önkormányzatunknak se közép, se hosszú távú hitele nincs, csak éves lejáratú. Eladó ingatlanunk nincs, ami van, pályázat útján bejegyezve a földhivatalba. Kevés a mozgásterünk, a tartalékainkat is feléltük. Az itt élők nem menekülhetnek el innen, mert a házával ide van láncolva, nem tudnak hová elmozdulni. Pang a piac, négy éve nem történt eladás, most egy szlovákiai vásárolt építési telket. Inkább a fiatalságunkat érinti, hogy nem tudnak felvenni lakás- vagy más jelzáloghitelt. Ez elriaszthatja őket, akárcsak a befektetőket.

A hírek szerint az OTP három csoportba sorolja a településeket, az alapján, hogy mennyire adhatók el az ingatlanok. Ahol a legkevésbé, azokon a településeken ezután nem fogad el ingatlanfedezetet az OTP. A legtöbb ilyen falu – összesen 126 – Borsodban van. Bővebben…

Tornanádaska polgármestere, Takács Tibor lapunktól értesült a feketelistáról.–Az önrészt soha nem tudtuk előteremteni, fejlesztésre nem gondolhatunk–így érvel a faluvezető. A 628 lakos 95 százaléka hátrányos helyzetű, költségvetésünk 92 százaléka segélyekre megy el, majdnem 100 százalékos a munkanélküliség. A Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak köszönhetően 60 milliót kaptunk a telep felszámolására, 25 szocpol lakás épül, az újabb pályázat sikere esetén még nyolc. Ez persze azt jelenti, hogy a falusiak elvándorolnak a szomszédba, nem is értem, hogy lehet a listán Bódvaszilas, hozzánk képest város.

Az ország csaknem 400 településén ezentúl nem fogadja el az OTP Bank a hitelek ingatlanfedezetéül a házakat. Íme a borsodi települések listája! Bővebben…

–Önkormányzatunknak 20 milliós betéte van, soha nem vettünk fel hitelt, se az ÖNHIKI– sek között nem szerepeltünk– jelentette ki Tóth Sándor, Bódvaszilas polgármestere. Az 1200 lakossal a térség legnagyobb települése vagyunk. Tíz üresen álló lakást adtak el, tornanádaskaiak költöztek be. Ez a megkülönböztetés sértő ránk nézve. Jó lenne tudni meddig érvényes a feketelistán levés, mivel előfordulhat, hogy hitelre lesz szükségünk, ha megkedzdődik a 150 milliós iskolai beruházásunk. A feszültséget ugyanis az okozza, hogy fél évig is meg kell előlegeznünk a rész számlákat.

B.Gy.