Diplomát kaptak, előttük az élet

Akt.:
Diplomát kaptak, előttük az élet
© Bujdos Tibor
Miskolc – A tanév utolsó diplomaátadó ünnepségét tartották a Miskolci Egyetemen szombat délelőtt.

Ezúttal a Gépészmérnöki és Informatikai Kar, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet hallgatói vehették át ünnepélyes keretek között diplomájukat. A Gépészmérnöki és Informatikai karon ebben a tanévben 532-en tettek záróvizsgát, közülük 301-en szereztek oklevelet. 200 hallgató már januárban átvehette diplomáját, szombaton tehát 101 végzős diák kapta meg tanulmányait igazoló okmányát. A Bartók Béla Zeneművészeti Intézetben 51 hallgató vette át diplomáját. A rektori köszöntő és az oklevelek átadása után Gáspár Marcell Gyula szólt a végzett hallgatók nevében.

– Életünk egyik jelentős fordulópontjához értünk – fogalmazott. – Ahhoz azonban, hogy itt állhatunk, szüleink szeretetére és támogatására is szükségünk volt. Ők azok, akik sok-sok éven át utunkat egyengették. Köszönjük, hogy lehetővé tették számunkra a tanulást, hiszen ebben a diplomában, amit most a kezünkben tarthatunk, az ő szeretetük és gondoskodásuk is benne van – hangsúlyozta, hozzátéve: a Gépészmérnöki és Informatikai Karon szerzett diploma értékes, hiszen számos lehetőség áll a mérnökvégzettségű fiatalok előtt itthon és külföldön egyaránt.

Ezután dr. Illés Béla, a kar dékánja mondott ünnepi köszöntőt, melyben kiemelte: a Miskolci Egyetem az utóbbi évtizedekben valódi universitássá fejlődött. Ezt igazolja az is, hogy közös diplomaátadó ünnepséget tarthat az intézmény a végzett mérnök- és zenészhallgatóknak. Hiszen a műszaki karokat fokozatosan kiegészítették más tudományágak képzései. A dékán rámutatott: a Miskolci Egyetemen korábban végzett mérnökök példája azt mutatja, hogy szükség van rájuk, megállták e helyüket az életben és elismerést vívtak ki maguknak. A köszöntő után Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora habilitációs és PhD. okleveleket nyújtott át.

Ezt követően Címzetes Egyetemi Tanár címet kapott dr. Kavecsánszki Gyula, Címzetes Egyetemi Docens címet dr. Simonyi Sándor és tiszteletbeli doktori címet dr. Monostori László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora. A legmagasabb egyetemi kitüntetést, azaz A Miskolci Egyetem Díszpolgára címet dr. Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének adományozta az egyetem szenátusa. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere prof. dr. Szabó Szilárdnak ítélte oda A Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet. Ezután egyetemi kitüntetéseket vettek át az arra érdemesek, majd kiosztották a Gábor Dénes-díj, a Bosch-díj, valamint a Kihívás Díj nyertesinek elismeréseit. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete kitüntetését Hadházi Zoltánné kapta, a Hallgatói és Doktorandusz Hallgatói Önkormányzat kitüntetését pedig dr. Bertóti Edgár, dr. Zobay Béla, Gáspár Marcell Gyula és Mészáros Judit vehette át.