Diplomaosztó az ME Gazdaságtudományi Karán

Diplomaosztó az ME Gazdaságtudományi Karán

Miskolc – A közgázosok között mindig  feltűnően sok  a lány. Ami meglepő, mivel a mikroökonómia függvényei kézen fogva járnak a matematikával, melyben a férfiak köztudottan otthonosabban mozognak, mint a nők. Idén is szép számmal bővítik az értelmiségi pályára lépők seregét a nőneműek.

Felsorakozott a 2500 ft-ért bérelt talárban (hátán a Miskolci Egyetem címerével) és a kezdetektől megvásárolt hófehér kesztyűben az a 214 ember, aki idén átveheti sok éves munkájuk koronáját, a jól megérdemelt diplomát. A kérdésemre, hogy megérte-e a sok fáradalmat, lemondást, időt és tanulást az a bizonyos pergamen, most még mindenki habozás nélkül feleli, hogy igen. Az ország szinte összes megyéje képviseltette magát egy-egy diákkal, mint Mackó Dóra Békés megyéből vagy Sulyok Éva Nógrád megyéből. Mindannyian úgy látják, hogy a legtöbb esélyük Budapesten van arra, hogy szakmájukban helyezkedjenek el és elfogadható fizetésért dolgozhassanak.

Érdekes volt hallani a huszonéves diplomázók szájából, hogy a családalapítás fontosabb nekik, mint a karrier. Meglepő, hogy még az erősebb neműek zöme is ezt állította. Egyedül Bükkhegyi Péter vallotta be férfiasan, hogy ő még nem tudja eldönteni melyik áll első helyen életében.

E téren a férfiak előnyben vannak, hiszen nem kell elhagyniuk a munkahelyüket pár évre, amikor elkezd működni a biológiai órájuk. A nőknek ezzel szemben minimum 3 évet ki kell hagyniuk a terhesség és gyermeknevelés miatt- nem szükséges említenem, hogy milyen nehéz egy családanyának újból elhelyezkedni és visszarázódni a gyakorlatba.

A friss diplomások nagyon pozitívan látják a jövőt, úgy gondolják lesz helyük a magyar munkaerőpiacon. Legtöbbjük nem szeretné elhagyni az országot, csak néhányan akadtak, akik külföldön tervezik pályafutásukat, ami meglepő a mai világban, amikor mindenhonnan azt hallani, hogy, ki alapított családot a tengerentúlon vagy csinált karriert Angliában.

Kaptak papírt tanulmányaikért olyanok, akik 3 éves főiskolai képzésben részesültek, akik 5 éves egyetemi képzésen végeztek, valamint szakközgazdászok is. A főiskolai diplomázók elmondásuk szerint könnyebben vették az akadályokat és „nem erőltették meg magukat” az okiratért. Talán azért, mert nagyrészük már dolgozik valahol, mint például Rigó Judit, aki a papírért cserébe a véglegesítésben, míg mások jobb munkahelyben reménykednek. Az egyetemi diplomások hónapokkal ezelőtt elkezdték az álláskeresést, vannak, akik már sikerrel jártak és elsejétől munkába állhatnak, Pelyhe Gyöngyi például második körön megy állásinterjúra a MOL Rt.-hez.

Kevesen gondolkoznak a másoddiplomán, bár Lénárt Attila szerint a közgazdasági végzettség igazán mérnöki diplomával kiegészítve ér valamit. Hogy ez valóban így van-e, hogy be fogja-e fogadni ezt a sok fiatalt a magyar munkaerőpiac, egyelőre senki nem tudja megmondani, de az biztos, hogy a friss diplomások nagyon pozitívan látják jövőjüket és úgy gondolják, meg fogják állni helyüket az életben. Az összezavarodott véndiákok megkönnyebbülve hagyják el az egyetemi épületet, boldogok, hogy végre túl vannak a vizsgaidőszakok végtelen folyamán, de félve néznek előre, a nagybetűs élet felé, ahol nem lesz több szakest, gólyaavató, diák buli; elkezdődött a felelősségteljes felnőttkor buktatókkal teli szakasza.

Szembe kell nézniük az első kihívással: az álláskereséssel. Nehéz dolog ez egy olyan igényekkel teli piacon, ahol a minimum 2 év tapasztalat és a folyékony nyelvtudás a legtöbb helyen alapkövetelmény. De reméljük a legjobbakat, hogy a Miskolci Egyetem híresen erős közgazdasági szakáról szívesen fogadják a fiatal munkaerőt, ha másért nem, hát azért az előnyért a tapasztaltabbakkal szemben, mert a pályakezdőkért a munkáltatók 50%-os járulékkedvezményt és jelentős adókedvezményt kapnak.

Fésüs Réka