Diploma mellé cirokseprű

Akt.:
Diploma mellé cirokseprű
© Illusztráció
Miskolc, Debrecen – Miskolcon egyelőre diplomás álláskeresők nem seprik az utcát, de van rá lehetőség.

Debrecenben érettségizett, sőt diplomás közmunkások seprik az utcákat, tereket, irtják a gyomot a parkokban – adta hírül nemrég az egyik tévécsatorna. Az idén módosított közfoglalkoztatási szabályok szerint ugyanis a hosszabb ideje álláskeresők már az iskolai végzettségüknél alacsonyabb szintű munkát is kötelesek elvégezni. Aki ezt mégsem vállalja, elveszíti jogosultságát az úgynevezett bérpótló támogatásra.

Alapfokon

Miskolcon is utcára küldheti a diplomás álláskeresőket? – kérdeztük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjától, ahonnan írásban kaptunk választ. Megtudtuk: Miskolcon a debrecenihez hasonló esetről nincs tudomásuk, közfoglalkoztatás keretében diplomás álláskeresőt utcaseprő munkakörre nem közvetítettek ki, bár a törvény ad rá lehetőséget – teszik hozzá.

Az írásos válaszból kiderül az is, hogy jelenleg a megyeszékhelyen rövid időtartamú közfoglalkoztatásban 2059-en dolgoznak, hosszú időtartamúban 604-en. Előbbiben csak a bérpótló juttatásra (bpj) jogosultak vehetnek részt, utóbbiban viszont bármely, nyilvántartásban szereplő álláskereső, de itt is cél a bpj-re jogosultak minél nagyobb arányú bevonása. A közfoglalkoztatásba beérkező munkaerőigények körülbelül 80 százaléka alapfokú iskolai végzettséget igényel, mely mintegy 1700-1800 ember foglalkoztatását jelenti. A hosszú időtartamú közfoglalkoztatásban részt vevő közel 600 munkanélküli közül 500 ember magasabban kvalifikált munkaerőt képvisel.

A megfelelő helyre

A válaszból megtudtuk: közfoglalkoztatás keretében a munkaügyi központ igyekszik mindenkit a végzettségének megfelelő munkakörbe elhelyezni, mivel magasabb iskolai végzettséget igénylő munkakörökre is nyújtottak be igényt a foglalkoztatók. A szakmunkások például szakmunkát végezhetnek (festő, villanyszerelő, lakatos, hegesztő, kőműves, növénytermesztő, asztalos szakmákban), az érettségizett vagy diplomás álláskeresők pedig pedagógusasszisztens, adminisztrátor, egyéb ügyintéző, csecsemő- és gyermekápoló munkakörökben kaphatnak munkát.

ÉM-HE