Diploma kell? Fizess érte!

Jogász diplomaosztó után, a Miskolci Egyetemen (felvételünk illusztráció)
Jogász diplomaosztó után, a Miskolci Egyetemen (felvételünk illusztráció) - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – A hírek szerint a fővárosban sem lesz állami ösztöndíjas jogász és közgazdászképzés.

Sajtóhírek szerint a szakminisztérium tovább akarja szűkíteni az államilag támogatott szakok számát. Az a terv, hogy jövőre már egyáltalán nem indulna állami jogász- és közgazdászképzés az egyetemeken, valamint a műszaki és természettudományi férőhelyek számát sem növelnék. A Zrínyi Ilona Gimnázium diákjai már hallottak a tervekről, és egyáltalán nem örülnek neki. Tarr Stefánia sem, aki a közgazdasági pályát nézte ki magának, de ezek után úgy döntött, letesz tervéről. Mint fogalmazott, a fővárosban szeretne tanulni, de mindenképpen olyan szakon, ahol van államilag támogatott keret.

Tóth Péter sem örül a hírnek, hiszen épp a közgazdasági és a jogi pálya között gondolkodik. Olyan diplomát szeretne szerezni, ami biztos jövőt jelent majd a számára. Péter nem szeretné a szüleit a költségtérítéssel terhelni, szülei viszont azt mondják, vállalják a költségeket, döntsön nyugodtan a szíve szerint.

Hirtelen változások

A vidéki egyetemeken ettől a tanévtől az elsőéveseknek nem indult költségtérítéses jogász- és közgazdászképzés, így Miskolcon sem. Mint megtudtuk, a változások nem rendítették meg a két érintett kart, de a hallgatók rosszul jártak. Hiszen a családoknak sokkal nagyobb terhet kell vállalniuk, mint eddig. Torma András, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja az Észak-Magyarországnak kifejtette: a szabályokon nem szabad ilyen hirtelen változtatni. Aki 3 éve jogi pályára készül, az utolsó középiskolai évben már nem tud felkészülni műszaki vagy természettudományos szakra. Hozzátette: a társadalomnak szüksége van a jogászokra, hiszen ők nélkülözhetetlenek az állami és a versenyszférában is. A dékán szerint nincs olyan veszély, hogy a karról elfogynának a hallgatók, mivel a térítési díj viszonylag alacsony, 150 ezer forint egy félévre.

Csökkenő létszám

A Gazdaságtudományi Karon 10-12 százalékkal kevesebb hallgatót vettek föl az idén, mint tavaly – tudtuk meg Kocziszky György dékántól. Rámutatott: a diákok számának csökkenése valószínűleg a demográfiai mutatókat is tükrözi. A dékán úgy fogalmazott: kétségtelen, hogy a változások a családokra nagyobb terhet ró, de érdemes végiggondolni a lehetőségeket.

A karon végzett hallgatókat ugyanis szívesen fogadja a gazdasági élet, és a 2 százalékos kamatozású diákhitel a mai viszonyok között rendkívül kedvezőnek mondható. Bár az is igaz, hogy napjainkban a hitel szó nem hangzik túl jól – jegyezte meg a dékán.

ÉM-HE

A tények 

Államilag támogatott, elsőéves hallgatók száma a Miskolci Egyetemen

Jogászképzés (Év Fő)
2005. 152
2006. 158
2007. 61
2008. 56
2009. 39
1010. 45
2011. 30
2012. 0

Gazdászképzés (Év Fő)
2005. 248
2006. 240
2007. 179
2008. 252
2009. 302
2010. 331
2011. 279
2012. 178*

* Megjegyzés: mesterképzésre felvett hallgatók