Dioxinnal szennyezett guargumit találtak az egyik mintában

Dioxinnal szennyezett guargumit találtak a Friesland két termékében. Úgy tudni, a Túróvarázs, illetve a Krémes Duó nevű, sárgabarackos túrókrémből a hazai boltok polcaira is került – közölte Bognár Lajos, helyettes főállatorvos szerdán a Független Hírügynökséggel. A cég azt állítja, hogy ha a túrót összekeverik a lekvárral, a dioxin mennyiség a határérték alá csökken; ha ezt laboratóriumi vizsgálatokkal is igazolni tudja, akkor nem kötelezhetik arra, hogy bevonja a túrókrémeket – tette hozzá Bognár Lajos.

Mindkét termékben Csehországból származó sárgabaracklekvár van, amelyet a laborvizsgálatok szerint dioxinnal szennyezett guargumi felhasználásával dolgoztak fel. A magyar gyártó Friesland Hungária Zrt. egyben a forgalmazó is. A cég azt állítja, hogy ha a túrót összekeverik a lekvárral, a dioxin mennyiség a határérték alá csökken – közölte a főállatorvos.

Bognár Lajos elmondta: még vizsgálják, hogy pontosan mikor és mennyi túrókrém került a polcokra. Egyelőre annyit tudni, hogy összesen 13 élelmiszer tételhez használtak a dioxinnal szennyezett adalékból. Egy tétel az adott műszakban egyszerre legyártott mennyiséget jelenti; ez cégenként eltérő, 1000 és 20 ezer darab között szokott lenni – mondta Bognár Lajos. A főállatorvos-helyettes szerint tehát elképzelhető, hogy több mint százezer darab túrókrémről van szó. Ha megtalálják ezeket a boltokban, onnantól kezdve már a cég felelőssége, hogy visszahívja az érintett termékeket. A cég azt állítja, hogy ha a túrót összekeverik a lekvárral, a dioxin mennyiség a határérték alá csökken; ha ezt laboratóriumi vizsgálatokkal is igazolni tudja, akkor nem kötelezhetik arra, hogy bevonja a túrókrémeket – tette hozzá Bognár Lajos.

Eddig 311 hazai cég jelezte, hogy használ guargumit, a helyettes-főállatorvos szerint azonban 200 ezer cég is érintett lehet. Ők hétvégéig kapnak haladékot, hogy önként jelentkezzenek a vizsgálatra. A Danone cég külföldön ellenőriztette a termékeit, de egyikben sem találtak a dioxinnal szennyezett adalékból – mondta Bognár Lajos. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal jelenleg is vizsgálja a többi céges mintát. Az eredményeket csütörtök délelőtt teszik közzé az OEVI honlapján.

Az élelmiszerbiztonsági hivatal honlapján eközben Viktor Juscsenko ukrán elnök dioxintól eltorzult arcával intik óvatosságra a vásárlókat. A helyettes főállatorvos szerint a figyelmeztetés nem túlzó – még akkor sem, ha élelmiszerrel nem lehet az ukrán elnökéhez hasonló mérgezést kapni. Korábban több szakértő is azt mondta, rengeteg dioxinnal szennyezett guargumit tartalmazó élelmiszert kellene megenni ahhoz, hogy bárkinek bármi baja legyen.Sporthírek