DIOXIN: Zárolják az indiai guargumit, interneten a vizsgálati lista

Közzétették az interneten azoknak a hazai cégeknek a listáját, amelyeknél már megkezdődtek a guargumi-vizsgálatok. Az első eredmények csak egy hét múlva várhatók, de biztonsági okból az Indiából származó adalékanyagokat addig is zárolják. Az eddig jelentkezett 16 cég harmadánál foglalták le az E412-es készleteket.

Az oevi.hu címen minden információ megtalálható a guargumiról, illetve annak vizsgálatáról. Közzétettek egy listát az E412-t használó élelmiszer- állateledel- és gyógyszergyárakról, amelyek már jelentkeztek a vizsgálatra. A vasárnap délelőtti adatok szerint 16 cégnél indult ellenőrzés, ötnél zároltak is adalékanyagot, de csak biztonsági okból, mivel mind Indiából származik. Egyelőre egyikben sem mutattak ki dioxint, az első eredmények egy hét múlva várhatók – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese. Hangsúlyozta: minden indiából származó guargumit lefoglalnak, amíg nem bizonyosodik be, hogy teljesen tiszta.

Az E412-et használó cégeknél egyébként először magát az adalékanyagot ellenőrzik. Ha abban találnak dioxint, akkor az összes olyan terméket meg kell nézni, amibe kerülhetett mérgező anyagból. Minden vizsgálat 250 ezer forint, amit a cégnek kell fizetnie. A csaknem 200 ezer élelmiszer-, állateledel- és gyógyszergyártónak jelentkeznie kell vizsgálatra, ha nem teszik, még 3 millió forint bírságot is fizethetnek a vizsgálati díjon felül.

Bognár Lajos elmondta azt is, hogy az Európai Unióban eddig egy svájci joghurtban mutattak ki határértéken felüli dioxint, de ilyen termék Magyarországra nem került.

A svájci eset után az Európai Unióban a svájci cég minden partnerét megvizsgálták, köztük néhány magyart is, de később uniós rendeletre ellenőrizni kezdték az összes olyan gyártót és feldolgozót, ahol használnak guargumit.