DIOXIN – Több mint 100 cég jelentkezett már, szennyezett élelmiszerről továbbra sem tud a hatóság

Az utolsó tájékoztatás szerint több mint 100 olyan cég jelentkezett már önként a hatóságnál, amelyek ismeretlen eredetű vagy Indiából származú guargumit használnak. Ez még mindig csak töredéke azon társaságoknak, amelyeknél lehet ilyen adalék, és ezt kötelességük lenne jelenteni. A szakemberek ugyanakkor továbbra is csak becsülni tudják, hány cég használhat guargumit. Az első vizsgálati eredmények csütörtökre várhatóak.

Az országos főállatorvos szerint nagyon nehéz megsaccolni, pontosan cég használhat itthon guargumit, széles körben alkalmazzák ugyanis ezt az adalékot. Süth Miklós a Független Hírügynökségnek kedden azt mondta: több tízezer társaságról lehet szó, de elképzelhető, hogy ez a szám nagyságrendekkel magasabb. Korábbi hírekben csaknem 200 ezer céget említettek a szakemberek, de volt szó már több százezer érintettről is.

Az állategészségügyi hatóság az élelmiszer- és takarmánygyártó vállalkozásokat ellenőrzi, valamint azokat, amelyek állatgyógyászati készítményeket állítanak elő. A guargumit ugyanakkor használják például kozmetikai cégek is, de ezek felügyelete más hatósághoz tartozik.

A megyei állategészségügyi igazgatóságok az elmúlt napokban közvetlenül is felvették a kapcsolatot az általuk felügyelet cégekkel a vizsgálat kapcsán, emellett a helyi sajtóban már hétvégén megjelentek a guargumival kapcsolatos felhívások. A hatóság a jegyzők segítségét is kérte, konkrétan azt, hogy jelezzék, ha tudnak olyan társaságról, akik használják az adalékot. A www.oevi.hu oldalon minden információ megtalálható, letölthető formanyomtatványokkal együtt. Itt frissítik folyamatosan az önként jelentkező cégek listáját is – mondta Süth Miklós.

Az országos főállatorvos elmondta még: egy-egy tétel vizsgálata körülbelül 250 ezer forintba kerül, ebből 220 ezret tesz ki a dioxin-, és néhány tízezer forintot a pentaklórfenol-teszt. A költségeket a cégeknek kell fizetniük. Ha egy társaság úgy dönt, hogy nem használja fel az ismeretlen eredetű vagy Indiából származú guargumit, nem kell megfizetni a tesztet. Szintén nincs szükség a vizsgálatra, ha időközben beszerzik a dioxinmentességet igazoló dokumentumot az adalék beszállítójától. Ez csak olyan igazolás lehet, amelyet valamelyik akkreditált európai laboratórium állított ki. Sok vállalkozás valószínűleg ez utóbbi megoldást választja.

Az E412-et használó cégeknél egyébként először magát az adalékanyagot ellenőrzik. Ha abban találnak dioxint, akkor az összes olyan terméket meg kell nézni, amibe kerülhetett mérgező anyagból.

Itthon két laborban vizsgálják most a guargumit. A szakemberek egyelőre bírják a tempót, de ha kell, akár három műszakban is végzik a teszteket. A vizsgálathoz 4 napra van szükség. 3 napig tart a minták előkészítése, és 1 nap a tényleges vizsgálat. Ennek alapján csütörtökön várhatóak az első eredmények – a hétvégén önként leadott adalékmintákból.

Süth Miklós elmondta még: egyelőre nem tudnak arról, hogy lenne a magyarországi boltokban dioxinnal szennyezett élelmiszer. Az Unió területén egyébként már találtak ilyen sajtot és joghurtot.

Először egy svájci cégnél mutattak ki határértéken felüli dioxint, Indiából származó guargumi adalékanyagban. Ezek után az Európai Unióban a svájci cég minden partnerét megvizsgálták, köztük néhány magyart is, de később uniós rendeletre ellenőrizni kezdték az összes olyan gyártót és feldolgozót, ahol használnak guargumit.