DIOXIN-SZENNYEZÉS – Magyarországon is találtak mérgező adalékot

Magyarországon is találtak abból az indiai élelmiszeradalék-szállítmányból, amely az engedélyezettnél több dioxint tartalmaz. A fertőzött guarguminra egy pékségben bukkantak csütörtökön, az üzem azonban még nem használta fel az alapanyagot .

Az országos főállatorvos pénteken elrendelte, hogy minden olyan vállalkozás tevékenységét fel kell függeszteni, amely munkája során dioxint használ. Süth Miklós elmondta: az üzemek addig maradnak zárva, amíg hitelt érdemlően – vagyis laboratórium által megvizsgált és tisztának talált módon – be nem bizonyosodik, hogy az általuk használt guargumi nem tartalmaz a megengedettnél magasabb dioxint

Süth Miklós hangsúlyozta: bár forgalomba maradnak a dioxint, vagyis E-412-t tartalmazó termékek, de csak azok, melyeket a hatóság már megvizsgált. A guragumit egyébként elsősorban élemiszerekben, gyógyszerekben és takarmány-készítményekben használják.

A főállatorvos elmondta: az indiai India Glycols Ltd. szállította Svájcon keresztül a szennyezett guargumi szállítmányokat az EU több tagállamába, így Magyarország is.

A guargumi nevű adalékanyagban a megengedett határértéken felül került dioxin kis mennyiségben nem káros. Hogyha azonban sok kerül az emberi szervezetbe, akkor bőrgyulladást okozhat, hosszú távon pedig rákkeltő. A világ guargumi termelésének 80 százaléka Indiában folyik.Sporthírek