DIOXIN: Egyelőre kevesebb mint 100 vállalkozás jelentkezett

Egyelőre csak 92 vállalkozás jelentkezett és jelezte, hogy használ guargumit a működése során és ezek felhasználását felfüggeszti amíg ki nem derül, hogy az adalékanyag Indiából származik-e és ha igen dioxinnal fertőzött-e – jelentette be hétfőn az országos főállatorvos. A jelentkezett cégek első vizsgálati eredményei csütörtökön, vagy pénteken készülhetnek el.

A főállatorvos hangsúlyozta, hogy több százezer vállalkozást érinthet az ügy és így a kevesebb mint 100 már írásban bejelentkezett vállalkozás egyelőre nagyon alacsony arány, ugyanakkor a jelentkezésnek nincsen határideje. Süth Miklós a korábban kilátásba helyezett többmilliós bírságról azt mondta: inkább csak azon vállalkozásokat bírságolhatják meg, melyek nem tesznek meg mindent a hatóságokkal való együttműködésért.

Süth Miklós kérdésre válaszolva hozzátette: India nem állt le a szállítással és mivel az Európai Unióban ezen a területen “szabadpiac van”, ezért a magyar hatóságok csak javasolni tudják a vállalkozásoknak, hogy csak olyan guargumi-szállítmányt vegyenek át, amiről bizonyított, hogy nem szennyezett dioxinnal.

Süth Miklós emlékeztetett rá, hogy a www.oevi.hu oldalon minden fontos információt meg lehet találni a guargumival és a dioxinnal kapcsolatban, az információkat pedig 4 óránként frissítik. A lakosság az elelmiszer@oai.hu címen jelezhetnek eseteket, a vállalkozók pedig ugyanitt, vagy a 1/216-0584-es telefonszámon jelentkezhetnek.