DIOXIN – veszélyes hulladéknak minősülnek az esetleges szennyezett élelmiszerek

Hulladékégetőben kell megsemmisíteni a dioxinnal szennyezett élelmiszereket. Ha a mérgező anyag aránya több mint 0,1 százalék egy termékben, akkor az veszélyes hulladéknak minősül ugyanis, amelyet a forgalmazónak illetve a termék tulajdonosának ártalmatlanítania kell.

A dioxinnal szennyezett élelmiszereket a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium felügyelete alá tartozó hulladékégetőkben kell megsemmisíteni. Az élelmiszer tárolásának, szállításának, őrzésének és megsemmisítésének költségeit a tulajdonos állja. A KvVM emellett arra utasította az égetőket, minden esetben tájékoztassák a szaktárcát arról, hogy a megfelelő óvintézkedések mellett ártalmatlanították-e a hozzájuk érkezett dioxinos hulladékot – olvasható a tárca csütörtöki közleményében.

Dioxinnal szennyezett guargumit eddig az egyik tejipari vállalat, a Friesland Hungária Zrt. két desszertjében találtak itthon, de egyelőre nem tudni, hogy mennyi dioxin van ezekben. A túrókrémeket az Országos Élelmiszervizsgáló Intézet (OÉVI) vizsgálatának lezárultáig visszahívják, azaz lekerülnek a boltok polcairól.