Diósgyőri vár: Új helyszínt kell nézni a bejáratott rendezvényeknek

Akt.:
Diósgyőri vár: Új helyszínt kell nézni a bejáratott rendezvényeknek
Miskolc – Januárban kezdődik a diósgyőri vár rekonstrukciója, az itt megszokott programokat új helyszínt kell keresni.

A hétvégén ismét a Borsodi Fonóban szórakozhattak a világ- és népzene kedvelői, azonban jó darabig az idei, sorrendben a tizenötödik rendezvény lehet az utolsó, aminek a Diósgyőri vár adott otthont, s kérdéses, visszatérhet-e valaha ide a népszerű programsorozat.

Diósgyőri vár: Egyedi hangulat

A Diósgyőri várban megtartott rendezvényeknek sajátos hangulatuk van. Mire az ember a Vár utca gesztenyefái között elsétál a vár kapujáig, van ideje ráhangolódni a várt programra. Mindenfelé békésen sétálgató emberek, a háttérből egyre tisztábban hallhatóan szűrődnek át a várban folyó műsor hangfoszlányai; mint amikor egy koncert előtt a nézők már elfoglalták a helyüket, s köhintettek egy utolsót, a vonósok pedig végeztek hangszereik végső, kakofonikusnak tűnő finomhangolásával. Mindegy, hogy rock koncert van a árokban, népzenei vagy dixifesztivál, a vár sajátos akusztikája mindegyikhez hozzáad egy keveset. A hétvégén, a Borsodi Fonóban is szenzációs volt a hangulat: szombaton a Tényleg zenekar húzta a talpalávalót, a Szinvavölgyi Kárpát-medencei táncokat adott elő, sötétedés után pedig a Ghymes együttes mutatta be legújabb lemezét, majd a Kalyi Jag lépett színpadra. A program Barsi Csaba és az Agyagbanda moldvai csángó táncháza zárta. Vasárnap a Bohemian Betyar’s, a Kerekes Band, majd a Csík zenekar játszott, végül a Balkan Fanatik koncertje zárta a fesztivált.

Megszűnnek a nagy terek a Diósgyőri várban

A vár rekonstrukciója jövő év januárjában kezdődik, és a tervek szerint a Nagy Lajos-korabeli állapotot állítják vissza. Ennek következtében azonban előreláthatólag megszűnnek azok a nagy terek, amelyek eddig lehetővé tették egy Kaláka Fesztivál vagy egy Borsodi Fonó megrendezését. Tánczos Tamás, az Ifjúsági és Szabadidő Ház igazgatója szerint mindent megtesznek, hogy méltó helyszínt találjanak a „jól bejáratott” rendezvényeknek, hiszen ezeknek már történelmük van, nem szabad, hogy a megrendezésük folyamata megszakadjon. Potenciális helyszínként szóba jött a Csanyik is, de Várfürdő területe is. A várban megszokott nyári rendezvényeket azonban most még az eredeti helyszíneken tartják meg: július 8-10-ig a Kaláka Folkfesztivál, aztán Július 23 és augusztus 18. között a várszínházi esték nyújt lehetőséget a kulturált szórakozásra, augusztus elején az Edda koncertezik, aztán a hónap közepén a Nagy Lajos király udvarát idéző középkori forgatagra látogathatnak ki az érdeklődök. Szeptember 9-10-én pedig a már jelentős gasztronómiai rendezvénnyé fejlődött Bükki Vadas-Boros Napoknak ad otthont a vár. 

Rekonstruálni, de milyenre?

Utoljára ötven évvel rekonstruálták a diósgyőri várat, a Velencei Karta elvei szerint úgy, hogy a kiegészítések az eredetitől jól megkülönböztethetőek legyenek, s bár azóta változtak a műemlékvédelmi elvek, a tervezett rekonstrukció végeztével is jól meg lehet majd különböztetni az eredeti épületrészeket a kortárs hozzáépítéstől. A tervek szerint a vár tornyai közti kétszintes épületszárnyakat különböző mértékben visszaépítik, az északi szárnyban lévő gótikus boltozatú lovagtermet helyreállítják, a déli szárnyban kétszintes múzeum kapna helyet, a keleti oldalon lévő kápolnát rekonstruálnák, a nyugati szárnyban pedig vendéglátó funkciók kapnának helyet. Így zárt várudvar jönne létre, ahol a jelenleginél kisebb méretű rendezvények tarthatóak.

ÉM-SZP


Világzene, népzene, fergeteges néptáncok a Diósgyőri várban

E hétvégén rendezik meg tizenötödikalkalommal a BorsodiFonó Nemzetközi Folklórfesztiválta diósgyőri várban.

Borsodi Fonó kicsiknek a Diósgyőri várban

Miskolc – A hétvégi „nagy” Fonó bevezető rendezvényén ezen a héten, Gyermek Borsodi Fonó eseményei folynak a Diósgyőri várban.