Diósgyőri vár: új életet kezd

Diósgyőri vár: új életet kezd
Diósgyőri vár: új életet kezd - © Forrás: www.pic-studio.com
Miskolc – Állapotának folyamatos romlása az egyik oka, hogy rekonstruálják az egykori várat.

Az már biztos, az előző hét végén megtartott Borsodi Fonó volt az utolsó rendezvények egyike, amelyeket a diósgyőri várban tartottak meg. Lesz még Kaláka ugyan, majd Várszínházi esték, Lajos király korát idéző középkori forgatag, Bükki Vadas-Boros Napok, ám aztán bezárja kapuit (ilyen szempontból) a vár. A jövő évvel elkezdődik ugyanis a rekonstrukciója, de az említettekhez hasonló nagyrendezvényekre soha többé nem lesz alkalmas.
Hogy miért kell újjáépíteni? Miért nem hagyják így, a maga romos romantikájában? Pásztor Imre (ez alkalommal a miskolci önkormányzat helyettes szóvivője minőségében) a kérdésekre úgy válaszolt: egyrészt a vár állapotának folyamatos romlása indokolja ezt a lépést, valamint az, hogy a környező várakat folyamatosan fejlesztik, vagyis muszáj a lépést tartanunk. A felújítással látogatóbarátabb környezetet alakítanak ki.

Lovagi Tornák Tere

Kérdeztük, mi lesz a várból kiszoruló rendezvényekkel. Megtudtuk, a vár közvetlen szomszédságában kap majd helyet a Lovagi Tornák Tere, ez szolgál majd rendezvényszínhelyként, 2500 vendég befogadására lesz alkalmas. Pásztor Imre hangsúlyozta, eddig a várban, a várárokban rendezték meg a lovagi tornákat, fesztiválokat, koncerteket, de ez a helyszín nem volt a legalkalmasabb a rendezvények lebonyolítására, az időjárás szeszélyeinek voltak kitéve a rendezvények, és a szóvivő szerint örökségvédelmi aggályok is felvetődtek. Két fedett-nyitott lelátó között lesz a tervek szerint az említett tér, amely alkalmas lesz lovas versenyek megrendezésére, de koncertekre, szabadtéri vásárokra, színházi előadásokra, közösségi eseményekre is.

Közel 2,5 milliárd

És hogy mi lesz a várban? Csak kisebb rendezvények, kaptuk a választ, kamarakoncertek, színházi előadások például.
A vár fejlesztésére egyébként már 2009-ben, az előző városvezetés idején elkészültek a tervek, az Integrált Városfejlesztési Stratégia részeként fogalmazódtak meg az elképzelések. A projektet az új vezetés több elemében módosította, ennek elfogdásáról tárgyalnak jövő csütörtöki ülésükön a miskolci képviselők. A módosított terveket elfogadta az unió: a közel 2,5 milliárd forintos projekt esetén közel 2 milliárd az uniós támogatás. A változtatás okairól az előterjesztés így ír: az előirányzott forrás nem elegendő minden tervezett projektelem megvalósításához, valamint a felmerülő tulajdonviszonyi problémák miatt néhány projektelemet el kell hagyni, ugyanakkor gazdagították is a tartalmat.

Így néz majd ki a vár…

– Az északi palotaszárnyat két színt magasságáig építik vissza. Első emeletén a korabeli Közép-Európa legnagyobb alapterületű, boltíves lovagterme lesz, fűthetővé teszik, hogy télen is látogatható legyen.
– A déli palotaszárny helyén van a mostani rendezvényszínpad, ez megszűnik. A palotaszárnyat visszaépítik, elé – alkalmanként – mobilszínpadot építenek elé, ide színházi előadásokat terveznek. E palotaszárny alsó szintjére a középkori életet a mesterségeken, vadászaton, fűszerek világán át bemutató kiállításokat terveztek. Az emeleten lennének a királynék életét bemutató tárlatok.
– A keleti palotaszárnyat teljes egészében visszaépítik a tervek szerint. Kápolna lenne itt (kétszintes), itt akár esküvőket is lebonyolíthatnának, a ceremóniához kapcsolódó esküvői vacsorákat az északi szárny lovagtermében képzelik el.
– A nyugati szárny emeleti részét nem építik vissza, ezt terasszá alakítanák. A körbástya kiállítások és körpanorámás vetítések helyszíne lenne. A nyugati szárny lefedett pinceszintjére vendéglátóhelyet terveznek.
– A projekt tartalmazza még a lillafüredi tanösvény részeként, hogy megújul a függőkert, teraszai pedig funkciót kapnak.

2009-es Diósgyőri-lillafüredi tervek

Diósgyőri vár: Középkori vár, várszínházi funkciók bővítése, Huszárvár, Mesterségek falva, Lovagi tornák tere, Anjou liget, Kölyökvár, Vár-sétány;
Kerékpárút építése a Diósgyőri vár – Herman Ottó Emlékpark – Lillafüred között; (kikerült a projektből)
Tanösvény fejlesztések: Herman Ottó Emlékpark, tanösvények rekonstrukciója, sport állomások kialakítása, Lillafüredi tanösvény fejlesztés
vállalkozói projektelem: kiszolgáló infrastruktúra fejlesztés.

ÉM-HMTovábbi hírek a Magyarország kategóriából