Diósgyőri vár: aláírják és kezdődhet

Diósgyőri vár: aláírják és kezdődhet
Diósgyőri vár: aláírják és kezdődhet
Miskolc – Hétfőn még semmi sem utalt arra, hogy kezdődhet az építkezés Diósgyőrben.

Alig valaki a Diósgyőri vár környéki utcákon. Néhány „eladó” feliratú tábla egy-egy családi ház ablakában, majd hosszú percek telnek el a kánikulában, amíg egy robogó megtöri a csendet.

Pedig nem rég hír, hogy megkezdődhet a Diósgyőri vár felújítása, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította a Laki Épületszobrász Zrt. által benyújtott jogorvoslati kérelmet. A vár rekonstrukciójának szerződését a tervek szerint e héten szerdán írja alá dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere (Fidesz-KDNP) a nyertes kivitelezővel, a ZERON Zrt.-vel, és ezt követően elkezdődhet a műemlék felújítása. Nem mellékesen: a miskolci önkormányzat a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztés 2 milliárd 472 millió forintos projekthez 1,999 milliárd forintot nyert.

„Akkor kezdik?”

Hétfőn délelőtt még semmi nem utalt minderre. Hiába keresünk táblát, szóróanyagot és az ott élők – már akit sikerült megszólaltatnunk – is keveset tudnak arról, hogy mi vár rájuk a következő hónapokban.

Egy fiatal hölgyet a János utcában szólít meg munkatársunk. A kerékpározó Zita Berekalján élő barátnőjéhez indul és annyit tud, amit a híradásokból lehet.

– Ha szerdán aláírják, akkor már kezdődik is az építkezés? – kérdez vissza. – Akkor biztos lesz egy kis zaj, egy kis por és sok teherautó, de hát ezt már tudni lehetett. Meg amúgy is: ez velejárója egy ekkora építkezésnek.

Egy nyugdíjas miskolci házaspár férfi tagja a vár előtt elárulja, hogy azért mennek be a középkori épületbe, mert szeretnék az átépítés előtt még egyszer bejárni a helyet.

– Mi így is nagyon szerettük a Diósgyőri várat! – teszi hozzá a 72 esztendős Aranka, miközben a közeli strandról gyerekzsivaj szűrődik ki, és újabb vendégek állnak be a vár pénztárához.

Lapunk úgy tudja, hogy a kivitelező csütörtökön veszi át az építési területet. Addig a várban található kiállításokat a Déryné-házba költöztetik.

ÉM-JLI