Diósgyőri vár – Akadálymentes… Ööö…

Akt.:
Kerekesszékesek a diósgyőri várban
Kerekesszékesek a diósgyőri várban - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Kerekesszékesekkel jártunk a több, mint egy milliárdból felújított diósgyőri várban.

Egyedül, segítség nélkül nem lehet idáig, a várudvar bejáratig eljutni – mutatja nekem Sasvári Gyula miközben a többieket várjuk a lépcső tetején. – A várhoz reggel villamossal jöttem, a megállótól járdán nem lehet eljutni a várig. Az úttesten, a forgalommal szemben, autók között lavírozva kellett hogy közlekedjek. A vár bejárata utáni járda, közlekedő meredek, kaviccsal van felszórva.

Gergely István megjegyzi, hogy nagyon nehéz még az ügyesebben közlekedő kerekesszékeseknek is.

– A régi várhoz képest nem igazán lett könnyebb a helyzetünk, igaz van egy lépcsőjáró – mondja, miközben Gyula elárulja, hogy lassan már egy évtizede volt, hogy először volt a várban kerekesszékesként.

– Akkor a várudvaron el lehetett valamennyire lenni… De csak ott, mert akkor nem volt itt ez a korlátlift. Szerintem valami változott, de ahhoz képest, hogy amennyit ráköltöttek nem…

Braun János, a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének vezetőségi tagja nem sokkal később annak örül, hogy feljutott társaival az első emeletre! Az, hogy miként, az már más kérdés.“Nem akadálymentes”

– A lépcsősor közepére például érdemes lett volna egy korlátot tervezni. Nem miattunk, hanem az idősebbekre gondolva – magyarázza. – Ha vicces szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy megtudtam, hogy a középkori Diósgyőrben miként hívták a liftet. Rondellának. Persze ez nem igaz, és csak azért mondom, mert információs táblák hiányában azt sem tudtuk merre van a felvonó és a Rondella felirat mögötti ajtónál leltünk rá. Megjegyzem: sajnos a bástyába sem tudunk felmenni.

– A vár nagyon szép, bár én nem értek egyet az újjáépítéssel – mondja kérdésünkre Nagy Bendegúz építész, miközben kerekesszékéből körbetekint. – A vár nem akadálymentes: nincs parkoló, nem lehet megközelíteni a bejáratot, a híd meredek, a korlátlifthez segítség kell. Itt, az első szinten sehová nem lehet bejutni kerekesszékkel. A hosszú lépcsőt nem újitották fel, az idősek a korlátliftbe kapaszkodnak, vagy a falba. Ha a madridi királyi palotához üvegliftet építettek, itt miért nem fért bele? Mint ahogyan a párizsi Louvreban sem volt mindez probléma.

A tervezés fázisában a terveket tervellenőrökkel ellenőriztetik. Ezt törvény írja elő. Bendegúzt a diósgyőri vár akadálymentesítés részével bízták meg, és annak rendje és módja szerint jelezte is észrevételeit. Azaz: a tervek alapján a vár nem lesz akadálymentes. Ami akkor 0 forint lett volna, most 100 milliókba kerülne…

– Nem a középkorban vagyunk, most nem edzett katonák járnak ide, hanem átlagemberek és sérültek is – von mérleget. – Ez a vár most nem vitézeknek épült, hanem az átlag magyar polgárnak, aki nem tökéletes és nem edzett, ezért szüksége van a biztonságos épített környezetre.

ÉM-JLI

Le lehet húzni…

Nagy Bendegúz szerint az akadálymentes WC alapterületre elég, de a csészét és a kagylót rossz helyre szerelték, ami miatt (is) használhatatlan a mozgássérült WC. Az ajtót nem lehet behúzni, ugyanakkor meglátása szerint szükségtelen a drága lift mosó, illetve konkáv kivágású állítható WC csésze. Más: a vár kápolnájába nem lehet lejutni, de jellemzően Magyarországon kevés az akadálymentes templom.