Friss hírek

2010.07.15. 13:55

Hosszú távú stratégiát készít a Vidékfejlesztési Minisztérium

<p>Még ebben az évben elkészül egy tíz évre szóló vidékfejlesztési és agrárkoncepció - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtöki tájékoztatóján. A tárcavezető kijelentette: az elmúlt hetekben olyan intézkedéseket hoztak, amelyek a versenyképes vidék megteremtését és a mezőgazdaság talpra állítását szolgálják. Az év második felének legfontosabb feladatai közül pedig az EU-elnökségre való felkészülést, illetve a hungaricumokról szóló törvényt emelte ki. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a tájékoztatón elmondta: egy olyan stratégia készül, amely együttesen tartalmazza az agrár-, a vidék- és a környezetstratégiát. Hozzátette: olyan minőségi mezőgazdaságot szeretnének, amely úgy állít elő értékes, egészséges és biztonságos élelmiszereket, hogy megőrzi a vidéket, és sok embernek biztosít megélhetést.</p>

Olyan rendeletekre, törvényekre összpontosítottak az elmúlt hetekben, amelyek a mezőgazdálkodók, a gazdák mindennapi életét könnyítik - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor megemlítette a Nemzeti Földalap létrehozását, amelyről hétfőn szavazhat az Országgyűlés, a jövedéki törvény módosítását, az idénymunkát egyszerűsítő foglalkoztatási szabályokat, illetve a közbeszerzési törvény várható módosítását, amely a tárcavezető szerint lehetővé teszi, hogy a helyben lakó, dolgozó termelők termékeit felhasználják a helyi közétkeztetésben.

Az év hátralévő részének feladatai közül az EU-elnökségre való felkészülésen kívül a vidékfejlesztési miniszter kiemelte: szeretné, ha a második félévben az Országgyűlés elé kerülne a hungaricumokról szóló törvény. A tárcavezető úgy fogalmazott: egy olyan nemzeti ügyről van szó, ami a mezőgazdaság szempontjából nagyon fontos, hiszen ezek az értékek a magyar történelmi örökség részei és egyúttal fontos megélhetést is nyújtanak.

Nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte az élelmiszerek ügyét Ángyán József, a tárca államtitkára. Hozzátette: az új agrárstratégia a kis- és közepes egyéni családi gazdaság dominanciájára épül, a piacszabályozást pedig úgy alakítják át, hogy az első és a legfontosabb a hazai illetve a helyi piac legyen. Példaként említette, hogy egy répa 1847 kilométert "tesz meg", amíg a földből az asztalra kerül. Az államtitkár beszélt arról is, hogy újragondolásra szorul az egész támogatási rendszer, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot pedig felülvizsgálják, az átvilágítás október közepére készül el. Elhangzott: a 7 éves program keretében felhasználható 1400 milliárdból már csak 280 milliárd forint maradt meg. Ángyán József szerint talán 200 milliárd még ezenfelül visszaszerezhető, ugyanis - ahogy fogalmazott - sok olyan pályázat van, ami nem tud majd megvalósulni.

A tájékoztatón ezenkívül elhangzott, hogy rendezni kell a szakképzés helyzetét, illetve újraépíteni a kutatóintézeti hálózatot. Ez utóbbinál a korábbi 23 intézetből mindössze hat maradt meg ugyanis. A tárca elképzelési szerint a kutatóintézeteknek újra tájfeladatot adnának. A Vidékfejlesztési Minisztérium emellett újraépítené a génbankhálózatot is. A Vásárhelyi-terv pedig ismét napirendre kerül, az eredeti koncepcióval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!