Diósgyőr FC Kft. tőkeemelés: ”…a klub a saját vagyonát felélte…”

Akt.:
Diósgyőr FC Kft. tőkeemelés: ”…a klub a saját vagyonát felélte…”
© Fotó: boon.hu
Miskolc – „A Magyar Labdarúgó Szövetség 2017. július 7. napján kelt tájékoztatásában értesítette a Diósgyőr FC Kft.-t, hogy az MLSZ által úgynevezett PMR eljárásrend szerint számított a társaság saját tőkéjének értéke mínusz 585 511 millió forint volt, amely elmarad az MLSZ által 2016. december 31-re elvárt 200 000 millió forintos szinttől.”

„A szövetség tájékoztatása szerint a DFC Kft.-nek 2017. augusztus 31-ig van határideje a saját tőke rendezésére, ezt követően az MLSZ szankciókat alkalmazhat a Diósgyőr FC Kft. felé.” – ez állt többek között abban a közgyűlési anyagban, amelyről hétfőn reggel döntöttek, szavaztak a képviselők, s amelynek ennélfogva a témája a gazdasági társaság tőkeemelése volt.

Az előterjesztésben arra tettek javaslatot, hogy Miskolc MJV Önkormányzatának közgyűlése hatalmazza fel a Miskolc Holding Zrt.-t, hogy a DFC Kft. tőkeemelése, illetve tőkerendezése érdekében a szükséges tárgyalásokat folytassa le, és mint a Diósgyőr FC Kft. kisebbségi üzletrészének tulajdonosa vegyen részt legfeljebb tőkearányosan a kft. tőkeemelésében – ami 250 millió forint lehet. Ennek egyik feltétele, hogy a DFC Kft. és a Borsodsport Invest Kft. az önkormányzattal kötött, korábbi megállapodásokban rögzített ingatlanokhoz kapcsolódó valamennyi jogáról térítésmentesen lemond.

Megkerestük az ügyben az MLSZ-t is, és az alábbi választ kaptuk: „A Pénzügyi Monitoring Rendszer keretein belül az első és másodosztályú kluboknak rendszeresen kell készíteniük különféle pénzügyi jelentéseket a vagyoni, pénzügyi helyzetükre vonatkozóan. Ez az egyik feltétele a vagyoni értékű jogok központi bevételeiből juttatott pénzek átutalásának. A kapcsolódó eljárásrend szerint a kluboknak különféle pénzügyi küszöbértékeket kell teljesíteniük, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az MLSZ meggyőződjön arról, hogy a klub a megfelelő növekedési pályán halad pénzügyileg is.

Az egyik fontos mutató a számviteli mérleg szerinti saját tőke, amely a klub saját vagyonát jelképezi. Az eljárásrend szerint ennek 2016. december 31-én elvárt szintje első osztályban 200 millió forint. Az érték kiszámításánál nem vesszük figyelembe az értékelési tartalék összegét, amely számviteli szempontból ugyan a saját tőke része, azonban nem jelent pénzbeli vagy tárgyiasult eszközben megtestesülő és könnyen pénzzé tehető hozzájárulást, hanem a társaság eszközeinek értéknövekedését hivatott számszerűen bemutatni.

A Diósgyőr esetében ez év végén mínusz 585 millió forint, azaz közel 800 millióval marad el az elvárt szinttől, és azt jelenti, hogy az elmúlt években a klub a saját vagyonát felélte a sorozatosan veszteséges működés miatt. Ezért írásban hívtuk fel a klubvezetés figyelmét, hogy augusztus 31-i határidővel állítsák helyre a saját tőke értékét az eljárásrendben meghatározott mértékig. Amennyiben erre nem kerül sor, a határidő leteltét követően pénzügyi szankciót fogunk alkalmazni, melynek pontos tartalmát a klub részére korábban küldött levelünkben ismertettük.”

– ÉM –


Van, aki már döntött a folytatásról, és van, aki még nem
Miskolc - Toma Sándor kijelentette: a miskolci röplabda jelene és jövője ürügyén nem fog személyeskedni. Másfél hónappal ezelőtt jelentették be, hogy a DVTK családjában „újszülött leány” jött világra, ennek jegyében már röplabdázni is lehet a piros-fehéreknél. Ennek következtében megszűnik az MVS...

Bokrétaünnep a DVTK stadionjában
Miskolc - A tervek szerint jövő tavaszra befejeződik a Diósgyőr labdarúgócsapata új, 13 milliárd forintba kerülő stadionjának építése. Az építmény legmagasabb, 27 méteres reflektoroszlopának tetejére hétfőn tették fel a hagyományos bokrétát. Az eseményen - amelyen több százan vettek részt - Kriza...