Dinoszaurusz maradványaira bukkantak Lengyelországban

Lengyel tudósok nyilvánosságra hozták: egy Tyrannosaurus Rex-szel rokon dinoszaurusz maradványaira bukkantak a dél-lengyelországi Sziléziában – tudatta kedden a TVN24 lengyel hírtelevízió.

Az őshüllő csontjait egy amatőr gyűjtő, Robert Borzecki, még tavaly találta egy Lisowice nevű faluban, de ezt csak most hozták nyilvánosságra. “Már egy éve megtaláltuk a szóban forgó maradványokat, azonban eddig titokban kellett tartanunk” – nyilatkozta Martyna Wojciechowska, az ásatások egyik szponzorának, a National Geographic magazin lengyel kiadásának főszerkesztője.

A Theropoda alrendbe tartozó dinoszaurusz maradványa az első, amelyet Lengyelország területén találtak, és a világ egyik legidősebb ilyen lelete. A tudósok szerint minden bizonnyal a mindenki által “T-Rex” néven is ismert veszedelmes ragadozó egyik őse lehetett a megtalált dinoszaurusz.

A szakértők szerint 200 millió évvel ezelőtt valóságos hüllő-paradicsom lehetett Szilézia területén, mivel akkoriban trópusi éghajlata volt a területnek, ami nagyszerű körülményeket biztosított a dinoszauruszok számára.Sporthírek