Nagyvilág

2011.08.08. 19:40

Kínzótábort lepleztek le Zimbabwében

London (MTI) - A zimbabwei biztonsági erők által működtetett kínzótábort leplezett le az ország egyik gyémántlelőhelyének közelében a BBC.

London (MTI) - A zimbabwei biztonsági erők által működtetett kínzótábort leplezett le az ország egyik gyémántlelőhelyének közelében a BBC.A brit közszolgálati csatorna hétfőn számolt be a táborról, amelyről néhány megvert és szexuálisan bántalmazott áldozattól értesült. Az EU nemrégiben megállapította, hogy két környékbeli bánya is megfelel a nemzetközi előírásoknak, ezért exportálhatnak gyémántot a nemzetközi piacra, ami a 2009 óta érvényben lévő kereskedelmi tilalom részleges feloldását jelentené. A tilalmat a Marange gyémántlelőhely környékén a helyi biztonsági erők által végrehajtott nagyszámú kivégzés miatt vezették be.

A most felfedezett tábort a helyiek Gyémántbázisként emlegetik. Szemtanúk szerint a tábor katonai sátrakból áll, és drótkerítés veszi körül. A tábor körülbelül egy mérföldre található a Mbada bányától, amelynek exportját az EU engedélyezni akarja. A bányát üzemeltető vállalat vezetője Robert Mugabe zimbabwei elnök barátja. Az egyik áldozat februárban azt mondta a BBC-nek, hogy a bányászok gyakran még járni is képtelenek a verések miatt. "40 korbácsütést kapunk reggel, 40-et délután és 40-et este" - állította a férfi, aki még mindig nem tudja használni az egyik karját, és alig tud járni a verések miatt. Az embereket több napig tartják a táborban, majd újabb áldozatok érkeznek. A nőket hamarabb elengedik, gyakran azután, hogy megerőszakolják őket - mondta a megkérdezett férfi.

A brit csatornának nyilatkozó minden egykori fogvatartott névtelenséget kért. A szemtanúk szerint a tábor már legalább három éve működik. Marange környékén a rendőrség és a hadsereg civilekkel illegálisan kutattatja fel a gyémántokat. Ezeket a munkásokat a táborokba viszik büntetésként, ha például túl nagy részesedést kérnek a bevételekből. Azokra is ez a sors vár, akik maguk próbálnak meg gyémántot keresni. A brit külügyminisztérium közölte, csak néhány bánya esetében engedélyeznék az exportot, a többivel szemben Nagy-Britannia és az EU továbbra is fenntartja a tilalmat. A zimbabwei kormány eddig nem reagált a BBC bejelentésére.

Annie Dunneback, a Global Witness pártfogó csoport munkatársa azt mondta az EU javaslatáról, hogy ezzel engednének a zimbabwei kormány követeléseinek.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!