Díjat kapott a pataki ágyúöntő műhely

Akt.:
Díjat kapott a pataki ágyúöntő műhely
Díjat kapott a pataki ágyúöntő műhely
Sárospatak – Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság a sárospataki ágyúöntő műhely maradványait megőrző, a környezetbe illeszkedő és az egykori működést szellemesen bemutató épületet ICOMOS-díjban részesítette.

A díjat Nagy Gergely, az ICOMOS tiszteletbeli elnöke adta át Csorba Lászlónak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának és dr. Tamás Editnek, a Sárospataki Rákóczi Múzeum igazgatójának.

Az 1631-től működő sárospataki ágyúöntő műhelyt I. Rákóczi György alapította. Dé­tshy Mihály levéltári kutatásai alapján a Ringer István által indított régészeti kutatás tárta fel az épület pincéjének, falainak, lángkemencéjének, öntőaknájának romjait. A maradványok jellege rekonstruktív bemutatást nem tett lehetővé.

A védőépítmény tervezése során fontos szempont volt a romok megóvása mellett a maradványok értelmező kiegészítése. A megoldás könnyű, kortárs, acél-üveg építmény lett, amely kerti pavilonként illeszkedik környezetébe. A feltárt falazatokat a jelenlegi terepszintig egészítették ki, a kemence pedig visszafogott rekonstrukciót kapott. Az épületben megtekinthető, megismerhető a kemence működése és a kiöntött ágyú mozgatása, a furat készítésének módja a korabeli ábrázolások alapján ácsolt absztrakt állványszerkezet segítségével.

ÉM
hirdetés


hirdet�s