Helyi közélet

2008.02.04. 09:56

Két nagy mellett egy kicsi

<p>A közelmúltban az európai települések között harmadik helyen ajánlotta olvasóinak a New York Times, hogy Tokajt keressék fel. A tokaji polgármester szerint úgy kellenek a városba a szállodák, mint egy falat kenyér. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/ket-nagy-mellett-egy-kicsi/cn/boon-news-em_01-20080204-094455"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Az elmúlt tíz év jelentősebb tokaji fejlesztései</B></A> [.pdf - 44KB]</p>

Az elmúlt években előkészített és a közelmúltban megvalósult és jelenleg is építés alatt álló, illetve megnyert és még el nem kezdett turisztikai vonzerőt és kulturális fejlesztéseket generáló beruházások nagyon sok vendéget, és vendégéjszakát igényelnek, ha a pályázati előírásokban szereplő kötelezettségeknek eleget akar tenni a város.

Szállodatervek

- Bár szálláshelyekben Tokaj áll a legrosszabb helyen a zempléni mikrorégióban, mégis úgy tűnik, hogy egyre nagyobb igény van további luxusszállók építésére – mondja Májer János, Tokaj polgármestere. – A Regionális Fejlesztési Tanács és a Nemzeti Fejlesztési Hivatal a kulturális és idegenforgalmi vonzerőket fejlesztő pályázatok tekintetében nem bánt szűkmarkúan a várossal, ezért nyomasztó igényként merül fel a kereskedelmi szálláshelyek drasztikus emelése. A Regionális Fejlesztési Tanácson kívül mintha ugyanerre ráéreztek volna a turisztikai befektetők is. Jelenleg két nagyszálloda és egy kisebb létesítése van napirenden. Ezek összbefogadó képessége 420 fő. A kulturális élet fellendülését már a legfelső szinten is érzékelték a szakmai szervezetek, hiszen a város 2008. január 18-án vehette át a város, a „Magyar Kultúra Városa 2008.” rangos szakmai díjat, s ezt megtetézi a 2008. február 5-én átadásra kerülő „Turisztikai Nívódíj” átvétele is. Nem véletlen, hogy hamarosan chilei és japán szakemberek népes tábora érkezik a városba, ismerkedni a borászati, kulturális és városfejlesztési lehetőségekkel, köztük az idegenforgalmiakkal is. Vagyis valami kimozdult a régi „Csipkerózsika”-álomból.

Lendületben

Májer János elmondta, örvendetes, hogy a helyi kisebb vállalkozók is felismerték, hogy a lendület megindult. Több vendéglátóhely rekonstrukciója, bővítése, fejlesztése vár építési engedélyeztetésre a városházán.
- Középtávon a rettenetes kamionforgalom kiterelése a városból a cél (amire a GKM nyilatkozatában ígéretet tett a közelmúltban), valamint a 37-es út fejlesztése Tokajig, 2013-ig erősítik a város közelségét a Fővároshoz, ami szintén a nemzetközi turizmus gyors fellendülését eredményezi majd – tette hozzá Tokaj polgármestere.

-bg-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában