Digitális világban a nyugdíjasok Borsodbótán

A projektzáró rendezvényen
A projektzáró rendezvényen - © Fotó: Marosréti Ervin
Borsodbóta – A hegyháti falvakban 160 darab laptopot kaptak a rászoruló szépkorúak.

Az ország hátrányos helyzetű régióiban a kormány 5000 darab laptopot oszt szét a rászoruló nyugdíjasok között, hogy az idősebb korosztályt összekössék a családdal, a távolabbi rokonokkal, ismerősökkel. A számítógép és az internet nem csupán a magány enyhítésére alkalmas, hanem egészségügyi és bűnmegelőzési célt is szolgál.

Fotó: Marosréti Ervin Fotó: Marosréti Ervin ©

A Skype megismerése a bűnmegelőzésben nyújthat segítséget, egy magyar fejlesztők által kidolgozott „egészségőr” pedig különféle kontrollvizsgálatokra alkalmas.”

Borsodbótára és a Hegyháton további hat településre – Uppony, Sáta, Nekézseny, Csokvaomány, Lénárddaróc és Csernely – összesen 160 darab számítógép jutott, amelynek odaítélése gondos kiválasztás után történt meg. A projekt lebonyolításában harmincketten segítettek, több mint ezer kérdőívet töltettek ki a falvakban élő nyugdíjasokkal.

Fotó: Marosréti Ervin Fotó: Marosréti Ervin ©

A bevont személyek közül majd harmincan elvégeztek egy egészségfejlesztést segítő OKJ-s tanfolyamot is, a megszerzett tudásukkal pedig ugyancsak a nyugdíjas réteget segítik.

Komoly igény

A borsodbótai projektzárón Jeneyné dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos hozzátette: az országban végzett felmérések alapján komoly igény mutatkozik arra, hogy a nyugdíjas korosztály egyre inkább megismerje az internet világát, mert a technika segítségével a családdal napi szinten tartani tudják a kapcsolatot.

Fotó: Marosréti Ervin Fotó: Marosréti Ervin ©

A Skype megismerése a bűnmegelőzésben nyújthat segítséget, egy magyar fejlesztők által kidolgozott „egészségőr” pedig különféle kontrollvizsgálatokra alkalmas. Kormányzati szinten azon dolgoznak, hogy a tavaly elindított programot minél szélesebb körre ki tudják terjeszteni.

– ÉM-ME –