Digitális tévéadásra várva

Digitális tévéadásra várva
Az illetékes hatóságokkal folytatott tárgyalások elhúzódása miatt nem valósult még meg az a terv, amit szűk fél évvel ezelőtt vázolt fel az Antenna Hungária Rt.

Lassan halad

A cég idén márciusban adott tájékoztatást arról, hogy készen áll a közszolgálati műsorokat tartalmazó digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás beindítására Hajdú-Bihar megye régiójában, s ennek érdekében a szükséges adóberendezés beszerzésére és telepítésére is vállalkozik.

Minderre azért is szükség lenne, mert a Magyar Televízió Rt. Debrecenben készülő regionális híradójának sugárzási körzete nem terjed ki a megye egészére, illetve Hajdú-Bihar északi területein a miskolci régió számára készített hírműsor fogható. A jelenlegi analóg sugárzással – elsősorban a rendelkezésre álló frekvenciák szűkössége miatt – ezt a problémát már nem lehet megoldani.

– Folytattunk a  Nemzeti Hírközlési Hatósággal és az Országos Rádió és Televízió Testülettel ebben a témában tárgyalásokat, egyelőre azonban nem lehet tudni, mikor várható döntés a javaslatunkat illetően, valamint a szükséges berendezések beszerzése finanszírozásának ügyében – mondta el érdeklődésünkre reagálva Tóth András, az Antenna Hungária Rt. illetékese.
   
A napokban született döntés arról, hogy a részvénytársaság többségi tulajdonát a svájci Swisscom Broadcast AG vásárolhatja meg. A privatizációs  tranzakció ősszel zárulhat le, ekkor derülhetnek ki részletek az új tulajdonos stratégiájáról a digitális televíziózás kiépítését illetően.

Átalakító is kellene

Amennyiben a hatóságok a javaslatot elfogadják, úgy az Antenna Hungária Rt. kész a digitális adóberendezés megvásárlására és telepítésére. Ez 100 millió forintos nagyságrendű beruházást kíván.

Ebben az esetben digitális minőségben lennének elérhetők a közszolgálati televízióadások (m 1, m 2, Duna), valamint a területileg megfelelő regionális műsorok.

Ehhez viszont a nézőknek is egy, a digitális jelek vételéhez szükséges átalakító berendezést kellene csatlakoztatniuk televíziójukhoz. Egy ilyen – úgynevezett Set Top Box – készülék jelenleg 18-20 ezer forintos ártól kapható, de már nálunk is vannak a piacon olyan televíziók, melyek önmagukban is egyaránt alkalmasak az analóg és digitális műsorok vételére.

D. M.