Digitális lemaradásban vagyunk

Akt.:
A szakemberek szerint több megrendelőre számíthat, aki kihasználja a digitális világ adta lehetőségeket
A szakemberek szerint több megrendelőre számíthat, aki kihasználja a digitális világ adta lehetőségeket - © Fotó: BT
Miskolc – Információs nappal erősítik a vállalkozások digitális gondolkodását.

„Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan!” címmel szervezett tájékoztató rendezvényt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Miskolcon.

digitalis-vallalkozasok-konferencia08-st

A hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) jelenleg korlátozottan használják a korszerű informatikai megoldásokat, a magyar kkv-k vezetői, döntéshozói jelentős arányban hiányos információkkal rendelkeznek az infokommunikációs technológiák (IKT) vállalati felhasználásának lehetőségeiről, előnyeiről. Éppen ezért indult el kormányzati támogatással a Modern Vállalkozások Programja.

Papír helyett

A Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programja keretében megvalósuló projekt fő célja a hazai kkv-k versenyképességének növelése. Az új informatikai alkalmazások használatának ösztönzése, az általuk elérhető előnyök bemutatása és a korszerű megoldások iránti igény felkeltése. A közel kétéves időtartamú program kifejezetten vidéki vállalkozások számára nyújt segítséget. A program arra törekszik, hogy segítse olyan fizikai eszközök, szoftverek vagy módszerek meghonosítását egy cég életében, amelyek kiváltják a hagyományos papíralapú feladatvégzést, vagy a meglévő, korszerűtlenné vált informatikai megoldások cseréjét eredményezi.

digitalis-vallalkozasok-konferencia12-st

Az országban összesen 29 fős tanácsadói hálózat segít a vállalkozásoknak eligazodni abban, hogy milyen eszközökkel vagy módszerrel érhetnek el nagyobb hatékonyságot. Illetve elindítottak egy 127 állomásból álló rendezvénysorozatot, amely járási szinten szólítja meg a vállalkozásokat.

Kedden Miskolcon szerveztek tájékoztató rendezvényt, amelyen Dudás Tiborné, a BOKIK titkára köszöntötte a megjelent vállalkozókat. Hangsúlyozta, hogy lemarad, aki helyben jár, és sokkal több megrendelőre számíthat az, aki kihasználja a digitális világ adta lehetőségeket.

digitalis-vallalkozasok-konferencia09-st

Itt a segítség

A magyarországi vállalkozások utolsó helyen állnak Európában az ügyfélkapcsolat kezelésére alkalmas szoftverek használatában, mondta bevezetőjében Koleszár Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezető IKT tanácsadója. Nagy a kkv-k lemaradása digitális területen, ami gazdaságtalan működéshez és versenyhátrányhoz vezet.

Ebben szerepet játszik a forráshiány mellett a vezetői szándék hiánya, a téves információk, a versenyelőny felismerésének hiánya, az átláthatóságtól való félelem vagy éppen az adatvédelmi aggályok. A program keretében azonban díjmentes tanácsadással és audittal segítik a vállalkozásokat, minősített szolgáltatói adatbázist bocsátanak a rendelkezésükre, rendezvényeket és információs napokat szerveznek, illetve létrehoztak egy szemléletformáló tudástárat.

Koleszár Péter arról is beszélt, hogy az audit után digitálisan felkészült vállalkozás státuszt kapnak a cégek. Ennek segítségével többlettámogatást lehet elérni pályázatoknál, de presztízst és megbízhatóságot is jelent, illetve közbeszerzéseknél is szempont lehet. Eddig több mint 1700 lezárt audit szerepel a programban, 1100 minősítést adtak ki és 31 rendezvényen vannak túl országszerte.

digitalis-vallalkozasok-konferencia06-st

Jön a pályázat

A forráshiány kapcsán a vezető IKT tanácsadó felhívta a figyelmet rá, hogy hamarosan érkezik egy pályázat digitális vállalkozásfejlesztésre, melynek keretében uniós forrásokat lehet elnyerni szoftverek beszerzésére.

A konferencia során a digitális szemléletformálásról tartott gyakorlati előadást Egerszegi Krisztián, a MiniCRM Zrt. részéről. De tájékozódhattak a vállalkozások a vállalatirányításról, a profi honlapokról, a digitális alkalmazásokról, vállalati és ügyviteli szoftverekről, illetve a pályázathoz kapcsolódó hitellehetőségekről is. Szakmai kiállítók is várták az érdeklődőket, akiktől a mindennapi ügymenetet elősegítő szolgáltatásokról kaphattak tájékoztatást.

– Horváth Imre –
hirdetés


hirdet�s