Digitális átállás: jövő héten ötpárti egyeztetés a törvénytervezetről

A jövő héten kezdődik az ötpárti egyeztetés a digitális műsorterjesztésről szóló törvénytervezetről, miután a kormány elfogadta a Digitális Átállás Stratégiáját – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) médiapolitikai főtanácsadója. A törvénnyel a digitális televíziózás és rádiózás szabályozási kereteit alakítják ki. Az analóg földi sugárzást az uniós irányelvnek megfelelően legkésőbb 2012-ig fel kell felváltania a digitális műsorszórásnak – közölte Sarkady Ildikó.

A földi digitális műsorszórás lényege, hogy azonos számú frekvencián akár tízszer több csatornát lehet sugározni, méghozzá jobb kép- és hangminőségben, mint jelenleg. Az erre a célra megszerzett frekvenciákkal, valamint az analóg sugárzás leállításával felszabaduló sávokon körülbelül 70 csatorna digitális földi sugárzása válik lehetővé 2012-re. A vételhez szükség van a digitális adás-vételére képes televízióra, vagy egy jelátalakító beltéri egységre. Ezen kívül már csak egy egyszerű antenna kell az adások vételéhez. Az átállás elsősorban azoknak jelent majd nagy változást, akiknél sem kábeles, sem műholdas szolgáltatás nincs.

Kábeles, műholdas, vagy internetes szolgáltatóknál már jelenleg is elérhető digitális műsorszórás, a földi sugárzás megkezdésével a verseny várhatóan fokozódik, ami a szolgáltatások minőségének javulását és árának csökkentését eredményezheti – mondta a MeH médiapolitkai főtanácsadója. Sarkady Ildikó szerint mindezek alapján a digitális átállás társadalmilag hasznos, technológiai szempontból pedig megkerülhetetlen.

A digitális átállás stratégiáját a kormány tavaly októberben bocsátotta nyilvános vitára, amelyekre több mint 70 észrevétel érkezett. Ezek többségét figyelembe vették a tervek januári véglegesítésekor – mondta a MeH médiapolitikai főtanácsadója. A kormány március 8-án fogadta el a Digitális Átállás Stratégiáját. Jelenleg a végrehajtást lehetővé tevő jogszabályok kidolgozása zajlik, és előkészítik a frekvenciahálózatok üzemeltetésére vonatkozó pályázatot – közölte Sarkady Ildikó. A közszolgálati tartalmak ingyenesek lesznek, ezen túl pedig a piaci szereplők döntik el, hogy mely csatornákat és milyen módon teszik fizetőssé – tette hozzá a MeH főtanácsadója.