Friss hírek

2008.08.25. 14:05

Nem valószínű, hogy újabb túlélőket találnak a franciaországi lavina után

<p>Repülőgépek segítségével tervezik folytatni a kutatást a mentőcsapatok az Alpok franciaországi oldalán eltűnt nyolc hegymászó után, akiket egy lavina sodort el vasárnap hajnalban. A hatóságok szerint azonban nincs már esély arra, hogy túlélőket találjanak, és az is elképzelhető, hogy sosem bukkannak a holttestek nyomára.</p>

Az öt osztrák és három svájci hegymászó keresését vasárnap délután egy újabb lavinától tartva felfüggesztették a mentőegységek. A hegyi balesetet nyolc ember élte túl: a 26 és 37 év közötti túrázók közül volt, aki maga ásta ki magát a hó alól, másokat csak a mentőegységek tudtak felszínre hozni.

A túlélők beszámolói szerint a lavina olyan hirtelen érkezett, hogy lehetetlen volt felkészülni rá. "Nagyon megtévesztő volt, hogy semmi zajt nem hallottunk. Épp csak megfordulni volt időnk, mielőtt elkaszált minket" - mondta Nicolas Duquesne, a katasztrófa az egyik túlélője.

A hógörgeteg a 4248 méter magas Mont-Blanc du Taculról indult - ez a csúcs rendkívül népszerű a turisták és hegymászók körében. A hatóságok szerint a lavina 200 méter hosszú és 50 méter széles volt, amelyet valószínűleg egy elszabadult jégtömb okozott. Helyi beszámolók szerint a környéken télen és nyáron is viszonylag gyakoriak a lavinák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!