Dialektus Fesztivál – október 17-ig lehet nevezni

Október 17-ig várják a szervezők az alkotók jelentkezését a 2009-es Dialektus Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztiválra. A március első hetében Budapesten megrendezett dokumentumfilmes seregszemlére olyan művekkel pályázhatnak a jelentkezők, amelyek 2006-ban, vagy később készültek – tájékoztatták a Független Hírügynökséget a szervezők.

A 2002-ben alapított Dialektus az első években magyar néprajzi és antropológiai filmfesztiválként működött. A szervezők tavaly hirdették meg először az európai versenyprogramot dokumentumfilmek, antropológiai filmek és néprajzi filmek számára.

A 2008-as fesztiválra 34 országból 255 nevezés érkezett. A dokumentumfilmes seregszemlén a nézők és a filmes szakma 17 európai ország 50 alkotását nézhették meg.

Az idén is március elején megrendezett fesztiválon a nevezett filmek között szerepelt többek között egy alkotás az ukrajnai AIDS-helyzetről, egy összeállítás egy görög falu polgármesterének nőszerző akciójáról, egy Elvis-imitátort bemutató film egy román falusi tanítóról, és egy “csehszlovákul” beszélő vietnamiakról szóló alkotás is.

A szervezők arra számítanak, hogy még a tavalyinál is sokszínűbb és meglepőbb történeteket láthatnak a nézők 2009. március 3-és 8-a között a budapesti Dialektus Fesztiválon.

A nevezési feltételekről bővebben a: www.dialektusfestival.hu oldalon olvasható.