Diákmunka: nem jut mindenkinek

Diákmunka: nem jut mindenkinek
A szakemberek szerint a nyári munkát kereső diákok harmada talál magának napi elfoglaltságot. Nyaralni, vagy dolgozni? A tanulók szerint mindkettő.

A népszerű sláger után szabadon: egy hónap munka, egy hónap üdülés, egy hónap kikapcsolódás, s máris itt a szeptember eleje-közepe.

A borsodi megyeszékhelyen a diákok elhelyezkedését öt-hat szervezet is segíti. Az egyik a Mind-Diák Szövetkezet Humán Centrum Kft., amely egyetemisták és főiskolások, valamint középiskolások munkavállalásához nyújt nélkülözhetetlen adatokat.


– A gyerekek szinte tobzódhatnak az információkban! – jelentette ki Petrán Beáta tanulmányi koordinátor. – Bejöhetnek hozzánk személyesen, felhívhatnak minket telefonon, aztán internetes honlapunkról bármilyen kérdésükre választ kaphatnak, hogy a szórólapokról már ne is beszéljek.

Óriási az érdeklődés

Ami a munkalehetőségeket illeti: nem jut mindenkinek. A diákmunkát keresők és találók aránya harminc százalékos, vagyis százból úgy harminc 15-24 év közötti fiatal jár szerencsével. Még kevesebben elégedettek: akik csalódnak, egy-két nap után hátat fordítanak munkaadójuknak.

Milyen munkára keresik a miskolciakat? A leggyakoribb kínálat: árufeltöltő, minőségellenőr, szórólap terjesztő, pénztáros, adatrögzítő, matricázó, hosztesz, takarító, konyhai kisegítő. Mennyit fizetnek az ezekben a ,,funkciókban” elhelyezkedőknek? Nos, erre senkitől nem kaptunk konkrét választ… Attól függ – mondták sejtelmesen.

Balatonon könnyű?

Felhívtuk a Földes Ferenc Gimnáziumot. Varga Lilla titkárnőtől azt kérdeztük, hogy diákjaik közül hányan dolgoznak a nyáron? Megtudtuk: erről nincs információjuk, ugyanis kevesen jelentik be, hogy munkaviszonyt létesítenek. Aki viszont a foglalkoztatásához engedélyt kér, nyomban megkapja, hiszen dolgozzanak, miért ne!? Az elmúlt napokban csak tucatnyi ,,papírt” állítottak ki.
Bekopogtunk az egyik patinás vendéglátóhelyre is.

– Nálunk egy diák jelentkezett, de nem tudtuk fogadni – mondta Szabó Péter, a Vigadó ügyvezető igazgatója. – A szakképzettség nagyon lényeges, mindenki azonban nem lehet szakács és pincér. A mosogatásra viszont nincs jelentkező… Akik most ébredtek fel és mindenképpen a vendéglátásban szeretnének dolgozni, javaslom, hogy menjenek a Balatonra. Ott sorjáznak diákokat alkalmazó a büfék.

Zsíros helyek, már májusban

Kovács István történelem szakos tanár: „Aki most keres magának munkát, már csak a morzsák közül válogathat. A zsíros helyek májusban, vagy még hamarabb elkelnek, vagyis kifejezésre jut a mondás: ki korál kel… Ezeket a tapasztalataimat egyetemistaként szereztem. Mit tehet a megyénkbeli diák ilyenkor? Például irány a Balaton! Ott a vendéglátásban, a kölcsönzőkben, vagy a strandfelügyeleteknél szinte biztosan van munka. Persze az utazás, a szállás, az étkezés…, vagyis mindjárt nem olyan rózsás a kép, amilyennek látszik. Az a veszély is fennáll, hogy a diákokat nem jelentik be, nem készítenek velük szerződést és a végén egyszerűen nem fizetik ki őket.”

Diákmunka: éjszaka nem dolgozhatnak

Több középiskolás olvasónk azt tudakolta szerkesztőségünktől, hogy mit kell tenniük akkor, ha a nyári szünidőben munkát akarnak vállalni? Bővebben…

Kapcsolódó cikkek:

Megkezdődött a diákmunkaszezon
Tilos az éjszakai munka, az ügyelet és a túlóra, és kötelező a szerződés – mindez a nyári munkát vállaló diákokra vonatkozik. Megkezdődött a nyári szünidő, és ezzel egy időben a diákmunkaszezon.

Dolgozni – de hol?
Annak idején valamennyi nyaramat végigdolgoztam. Többnyire az erdőgazdaságban: favágó versenyeken, erdei szánkópályák és vadösvények kitűzésénél, aztán voltam konyhai beszerző, kézbesítő, hordtam zsákokat, valamint tüzifát is.Kolodzey Tamás jegyzete.

 
hirdetés


hirdet�s