Nagyvilág

2008.08.19. 06:28

Krízisülést tart a NATO

<p>Brüsszeli gyűlnek össze ma a NATO tagállamainak külügyminiszterei, hogy megvitassák: miképp válaszoljanak Oroszország grúziai katonai akciójára.</p>

A BBC információi szerint a NATO 26 külügyminisztere megosztott a kérdésben. A találkozón várhatóan további humanitárius segélyeket ajánlanak majd fel Grúziának a fegyveres konfliktusban megsérült infratsruktúra helyreállítására.

A NATO egyik tábora, Nagy-Britannia, Kanada, az Egyesült Államok és a kelet-európai tagállamok keményebb fellépést szeretnének Oroszországgal szemben. A nyugat-európai államok, Franciaország és Németország vezetésével azonban olyan válaszlépést támogatnak, amellyel nem ártanának túlságosan a Moszkvához fűződő viszonyukon.

Eközben a grúz hatóságok szerint az orosz katonai csapatok továbbra sem hagyták el maradéktalanul Grúzia területét. Moszkva azonban cáfolja, hogy nem tartaná magát ígéreteihez és a béke-megállapodáshoz.

A Grúzia területéhez tartozó szakadár tartomány, Dél-Oszétia ellenőrzéséért kezdett orosz-grúz fegyveres konfliktus augusztus7.-én kezdődött. Azután,hogy a grúz hadsereg megtámadta az Oroszország támogatását élvező Dél-Oszétiát. A harcokban az oroszok szerint több mint 2 ezer ember halt meg, míg a grúz hatóságok mintegy 200 áldozatról számoltak be. Az ENSZ becslései szerint a konfliktus következtében már több mint százezren menekültek el otthonaikból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!