Devizapiac – Megállt a forint gyengülése hétfő délután

Budapest, 2012. október 29., hétfő (MTI) – Az eurót 285,05 forinton jegyezték hétfő délután a bankközi devizakereskedelemben, ami némi erősödést jelez a déli órák 285,40 forintjához képest, ugyanakkor még mindig jóval gyengébb, mint a péntek esti 281,90 forint.

Az MTI által megkérdezett piaci elemzők szerint a forint árfolyamának esését egyrészt az euró gyengülése okozta a dollárhoz képest – ezért esett a régió többi fizetőeszközének árfolyama is -, másrészt viszont a piacok beárazták Varga Mihálynak, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszternek, az IMF/EU-megállapodással kapcsolatos legutóbbi nyilatkozatait. A politikus egy hétfő reggeli interjújában úgy fogalmazott, hogy nyilván az élet megy tovább akkor is, ha nem születik megállapodás. Pénteken egy fórumon pedig arról beszélt: noha a kormány azon van, hogy legyen megállapodás, ha a nemzetközi szervezetek nem ismerik fel, hogy a magyar kormánynak van saját programja, elképzelése, akkor nagyon sokáig fognak húzódni a tárgyalások, és a végén nem lesz eredmény.

Ezeket a miniszteri kijelentéseket a pénzpiacok negatív jelzésként értékelték. Attól tartanak ugyanis, hogy Magyarország és az Európai Bizottság, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között megrekedhetnek a tárgyalások. Emiatt nemcsak a forint árfolyama teljesített alul a térségi devizákhoz viszonyítva, de az elemzők úgy ítélik meg, hogy akár el is maradhat az MNB Monetáris Tanácsának újabb – 25 bázispontra becsült – alapkamatvágása.

A svájci frank 235,74 forint volt a péntek esti 232,98 forint után, a dollár 220,80 forinton állt a péntek esti 217,99 forinttal szemben, a japán jen jegyzése pedig 2,7707 forint volt délután a pénteki 2,7353 forintot követően.

Az euró 1,2905 dolláron állt hétfő délután a péntek esti 1,2933 dolláros árfolyam után.

– MTI –