Devizahitelek – Londoni elemzők: csekély hatása lesz a fogyasztásra a programnak

Akt.:
London  (MTI) – A devizahiteleseket megsegítő intézkedéscsomag várhatóan nem fogja érdemben élénkíteni a belső keresletet Magyarországon – vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlege (BofA Merrill Lynch Global Research) átfogó elemzést állított össze a bankok és a kormányzat e héten ismertetett megállapodásáról. A cég citybeli felzárkózó piaci elemzői úgy vélekednek, hogy a 2011-2012-es fogyasztási kilátásokat az intézkedéscsomag érdemben nem befolyásolja, mivel a lehetőséggel élő háztartások havi törlesztési terhei enyhülni fognak ugyan, ám adósságuk összességében nem csökken, sőt valamelyest emelkedik.
    A BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzői emiatt azzal számolnak, hogy amíg a munkapiacon nem történik erőteljesebb fordulat, és a reálbérek nem kezdenek ismét tartósan emelkedni, a háztartások többsége folytatja elővigyázatossági megtakarításainak felhalmozását.
    Korábbi elemzéseikben más nagy londoni házak is hasonló megállapításra jutottak.  A JP Morgan bankcsoport citybeli befektetési részlegének felzárkózó piaci szakértői minapi összegzésükben azt írták, hogy szerintük a svájci frank forintárfolyamának rögzítése a fogyasztói keresletre csak “elhanyagolható” hatással lesz, mivel a háztartások tudják, hogy átmeneti intézkedéscsomagról van szó. Emellett ha a svájci frank piaci árfolyama tovább erősödik a forinttal szemben, akkor a magyar háztartások valószínűleg elővigyázatossági megtakarításokat halmoznak fel a későbbi törlesztési kötelezettségek növekedésére számítva – állt a JP Morgan elemzésében.

A svájci frank forintárfolyamának rögzítése “nem lesz ingyenes”

    A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piaci elemzői minapi értékelésükben úgy fogalmaztak, hogy a svájci frank forintárfolyamának rögzítése a piaci árfolyam alatt – a devizahiteles háztartások szempontjából – “nem lesz ingyenes”. A 180 forinton rögzített árfolyam és a piaci árfolyam közötti különbségre ugyanis a bankok technikai értelemben véve új forinthiteleket nyújtanak, amelyeket később szintén vissza kell majd fizetni, így azoknak a háztartásoknak az adósságterhe, amelyek részt vesznek a programban, összességében növekedni fog.
    A BNP Paribas elemzői ezért arra számítanak, hogy a devizahiteleseknek csak kis hányada él a lehetőséggel, és az átmenetileg rögzített árfolyamú törlesztések a teljes devizaalapú jelzáloghitel-állománynak valószínűleg legfeljebb a 15 százalékát érintik majd.

A svájci frank helyett euróalapú hitelezés

    A BofA Merrill Lynch Global Research londoni felzárkózó piaci szakértőinek szerdai elemzése szerint az euróalapú hitelezés újrakezdéséhez szabott szigorú feltételek  – köztük az, hogy a hitelkérelmező havi jövedelmének el kell érnie a minimálbér tizenötszörösét -, valamint az erős megtakarítási késztetés és a hitelfolyósítási szabályok már tavaly bevezetett megszigorítása várhatóan azzal jár, hogy a magyar háztartások devizaalapú hiteligénye 2011-2012-ben “rendkívül alacsony marad”.
    A ház szerint az ingatlanárverési tilalom feloldása kedvező lépés, viszont “alacsonynak tűnik” az árverésre bocsátható ingatlanok arányára megszabott felső határ.
    A BofA Merrill Lynch Global Research elemzői szerint emellett morális kockázattal és a nem teljesítő jelzáloghitelek arányának emelkedésével járhat, hogy a Nemzeti Eszközkezelő megvásárolhatja az ingatlant, amelyet az adós a társaságtól visszabérelhet. Még ha ennek feltételei kedvezőtlenek is az adós számára, a bankok által visszabirtokolható ingatlanok alacsony aránya akkor is csökkentheti a háztartások késztetését adósságszolgálatuk teljesítésére, mivel tudják, hogy az ingatlan elvesztésének kockázata rövid távon alacsony – írták szerdai elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

A svájci frank rekord szintre erősödött dollárban és euróban