Devizahitelek – Jogerőre emelkedik az MKB-Euroleasing Autóhitel Zrt. ellen hozott ítélet

Budapest, 2014. október 22., szerda (MTI) – A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla szerdán kihirdetett határozatában helyben hagyta az MKB-Euroleasing Autóhitel Zrt. ügyében hozott elsőfokú ítéletet, amely szerint tisztességtelenek a pénzintézet általános szerződési feltételei.

Az ítéletőtábla szerint a nyáron elfogadott devizahitelekkel kapcsolatos törvényben megfogalmazott elvek kiegészítőek és egyenrangúak, ezért a törvényszék nem volt köteles minden elvet vizsgálni, elegendő volt annak megállapítása, hogy a pénzintézet általános szerződési feltételeinek egyoldalú módosítást lehetővé pontjai nem átláthatóak. A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítélettel teljes egészében egyetért és úgy véli, az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg azt, hogy a pénzintézet fogyasztói kölcsön- és hitelszerződései tisztességtelenek és ezért érvénytelenek. A bíró az ítélet szóbeli indoklásában elmondta: jelen peres eljárásban pedig kizárólag ezt kellett vizsgálni, nem a gyakorlati alkalmazást.

A másodfokú bíróság továbbá nem értett egyet azzal a felperesi állásponttal, miszerint amennyiben a szerződéses kikötések megfelelnek a Hitelintézetekről és a Pénzügyi vállalkozásokról szóló törvénynek (Hpt.), azok egyaránt tisztességesek. A társaság nettó 407 ezer forint perköltség megfizetésére köteles.

– MTI –