Magyarország

2012.07.16. 19:16

Kórházszövetség: a kórházi tartozások újratermelődését még nem sikerült megakadályozni

Budapest, 2012. július 16., hétfő (MTI) - Bár már történtek lépések a kórházi tartozások keletkezésének megakadályozására, ezek önmagukban nem elegendőek, és ebben az évben még nem éreztethetik hatásukat - mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke hétfőn az MTI-nek.

Budapest, 2012. július 16., hétfő (MTI) - Bár már történtek lépések a kórházi tartozások keletkezésének megakadályozására, ezek önmagukban nem elegendőek, és ebben az évben még nem éreztethetik hatásukat - mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke hétfőn az MTI-nek.

A Napi Gazdaság hétfői számában Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára nyilatkozott arról, hogy a szövetségük tagvállalatai felé fennálló kórházi tartozások ismét növekedésnek indultak, és őszre újból kritikus mértékűre nőhetnek.

Rácz Jenő erről azt mondta: régóta megfigyelhető, hogy az év második felére nagyobb mértékben emelkednek a kórházi tartozások. Emiatt az elmúlt mintegy 15 évben szinte mindig beavatkozásra, konszolidációra volt szükség. Tavaly például beavatkozás nélkül nagyjából 60 milliárd lett volna a kórházi adósságállomány, amit úgy kezeltek, hogy az Egészségbiztosítási Alapban relatív többletként keletkezett tartalékot átforgatták az intézményekhez - ismertette.

Az elmúlt időszakban több olyan intézkedés történt, amely az adósság keletkezésének csökkentésére alkalmas, mint például az állami irányítás megvalósítása, a struktúraátalakítás, a profiltisztítás, és elindultak a közös közbeszerzések is - sorolta a kórházszövetség elnöke, de hozzátette: ezek erre az évre még nem jelentenek megtakarítást.

A kórházak adósságállományának jelenlegi összege egyelőre nem ismert, mivel az első féléves adatokat ezekben a napokban jelentik az intézmények az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, amely a végleges adatokat várhatóan július vége felé közli.

Rácz Jenő azt mondta: miután az intézmények finanszírozása az idén nem változott, sőt a béremelés azon része, mint a minimálbér kötelező emelése, továbbá az áfaemelés plusz költséget jelentettek a kórházak számára, így azok adósságállománya az első félévben 40, éves szinten akár 80 milliárd is lehetne.

Ráadásul - mint Rácz Jenő kiemelte: a jövő évi költségvetés is "meglehetősen szűk" keretet biztosít az egészségügy számára. Szerinte hiú ábránd, hogy kevesebb pénzből több és egyúttal minőségi szolgáltatást lehet biztosítani. Ehhez komplex intézkedési csomagra van szükség - szögezte le a kórházszövetség elnöke, aki szerint a mostanáig megvalósult, illetve a Semmelweis Tervben felvázolt intézkedések szükségesek, de nem elégségesek az adósságállomány csökkentésére. A kórházszövetség az egészségügy területén paradigmaváltást tart indokoltnak, újra kell gondolni a szolgáltatási csomagokat, és további forrásteremtésre van szükség.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!