Devizahitelek – Az LMP az ügyészséghez és a PSZÁF-hez fordul

  Budapest, 2012. május 4., péntek (MTI) – Felkéri a legfőbb ügyészt az LMP, hogy kezdeményezzen jogegységi döntést a Kúriánál a devizahitelezéssel kapcsolatos banki gyakorlatok miatt, valamint állásfoglalást kér a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökétől a devizaárfolyamok banki elszámolásának gyakorlatáról – közölte Ertsey Katalin országgyűlési képviselő pénteken az MTI-vel.

Az LMP a szegedi táblabíróság ítélete miatt fordul a két szervezethez. A bíróság ugyanis múlt héten jogerősen tisztességtelennek nyilvánította az OTP Bank hitelezési gyakorlatának egy elemét, azt, hogy a pénzintézet a törlesztő részlet forintösszegét az általa alkalmazott devizaeladási árfolyamon határozta meg, miközben a folyósításkor vételi árfolyamon számolta el a kölcsönt.
Az ellenzéki párt üdvözli, hogy a Kúria felállított egy elemzőcsoportot a devizaügyek ítéleteivel kapcsolatban a múlt héten. A hírek szerint a csoport tagjai ugyanakkor csak októberre végeznek az ítéletek feldolgozásával – áll a közleményben.
Az LMP azért tartja fontosnak a gyors döntést, mert a szegedi ítélet nem terjeszthető ki automatikusan az összes bíróságra. A párt megengedhetetlennek tartja, hogy egyes adósok hátrányt szenvedjenek másokkal szemben pusztán azért, mert területileg más bíróság illetékes az ügyükben.
Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója múlt pénteken közölte, hogy nem fogadják el a Szegedi Ítélőtábla ítéletét, és felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Kúriához.

Címkék: , ,