Devecseri gyerekek táboroznak Somogydöröcskén

Már nem sírnak, és már nem szívesen beszélnek a történtekről a devecseri iskolás gyerekek. A vörösiszap katasztrófát ők az iskola padjaiban élték át. Ott látták meg először a vörös anyagot, onnan kezdtek el futni előle. A harmadikosok és negyedikesek hétfőtől szombatig Somogydöröcskén táborozhatnak, az adományok és a Képzőközpont és Diákfalu Nonprofit Kft. jóvoltából, ahol segítenek nekik feldolgozni a tragédiát.

Játékos, zenés hittanórával próbálják meg javítani a devecseri gyerekek pszichés állapotát. Egy héten keresztül minden nap valami szórakoztató program várja őket a somogydöröcskei táborban. Ezek a kisiskolások futottak a a vörösiszap elől az egyik iskolaépületből a másikba. Most távol az otthontól igyekeznek nem gondolni a szörnyűségekre. A pedagógusok szerint a gyerekek már sokkal jobban vannak. Többségük a tragédia után sokszor sírt, ma már inkább felejtenének.

“Nem nagyon beszélnek róla, mikor mondjuk, hogy rajzoljanak, akkor megjelenik minden, tehát megjelennek a vörös házfalak, a megjelenik a vörös utca, megjelenek a tönkrement épületek, kertek, de beszélni nem szívesen beszélnek most már róla.” – mondta el a Független Hírügynökségnek a Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgató-helyettese.

Hét végéig nem is kell látniuk a tönkrement házaikat, a helyreállítást és a vörösiszap maradványait. A gyerekek azonban nemcsak játszanak a táborban. Minden délelőtt oktatás is van, hogy nem maradjanak le a tananyaggal.Sporthírek