Friss hírek

2009.11.29. 09:14

Nyolcból hét megyében Fico-párti elnököt választottak Szlovákiában, az ellenzék csak Pozsonyban gyõzött

<p>Nyolcból hét szlovákiai megyében Robert Fico kormányfõ jelöltje vagy hozzá közel álló politikus lett a megyei önkormányzat elnöke. Az ellenzék csak Pozsony megyében tudott gyõzni.</p>

A szlovákiai megyei választások végeredménye a szombati második forduló után alakult ki. Négy megyében már a november 14-i elsõ körben eldõlt, ki lesz a megyei elnök, és két héttel ezelõtt a megyei közgyûlések tagjait is megválasztották. A többi négy megyében viszont elsõ nekifutásra egyetlen elnökjelölt sem szerzett több mint 50 százalékos támogatottságot.

Trencsén, Eperjes, valamint a részben magyarlakta Pozsony és Besztercebánya megyében a két legsikeresebb induló között most szombaton dõlt el a versengés. A részvételi arány alacsonyabb volt, mint az elsõ fordulóban: csak Pozsony megyében haladta meg a 20 százalékot, a többi három megyében 15 és 20 százalék közt alakult..

Hat megyében a Fico vezette szociáldemokrata Smer ((szmer)) jelöltje vezeti a regionálisi önkormányzatot a következõ négy évben, Nagyszombat megyében pedig olyan politikus, aki közel áll hozzá. A miniszterelnök ezt a szombat éjjel tartott sajtótájékoztatóján 7:1-es gyõzelemnek nevezte. Hangsúlyozta, a négy évvel ezelõttihez képest száz százalékkal nõtt a párt képviselõinek száma.

Az eddig a Smer irányította Pozsony megye elvesztésébõl - mint mondta - levonják a tanulságokat. A hagyományosan jobboldali dominanciájú pozsonyi régió élére Mikulá¹ Dzurinda kétszeres exkormányfõ ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniójának a jelöltje került. Pavol Fre¹ót ((pavol freso)) a két kisebbik parlamenti ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Magyar Koalíció Pártja is támogatta, valamint két parlamenten kívüli politikai erõ. Pozsony megyében ez a jobboldali koalíció szerezte meg a mandátumok többségét is. Dzurinda ezt történelmi áttörésnek nevezte, mert pártjának eddig - a megyei önkormányzatok 2001-es kialakítása óta - sehol sem volt elnöke.

Elemzõk szerint a megyei választások egyfajta erõfelmérésnek számítanak a jövõ évi parlamenti választások elõtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!