Detektívekkel nyomoztat alkalmazottai után a legnagyobb német bank

A Deutsche Bank, Németország legnagyobb pénzintézete nyomozókat fogadott fel, hogy kémkedjenek munkatársaik, egy vezetőségi tag, valamint egy részvényes után – jelentette vasárnap a francia AFP hírügynökség. Információjuk szerint a hírről a Spiegel számol be a magazin legfrissebb, hétfőn megjelenő kiadásában.

A német “Der Spiegel” című hetilap információi szerint a Deutsche Bank az ügy miatt május végén belső vizsgálatot indított. A legnagyobb német bank kémkedési ügyében a cég több alkalmazottján kívül a vállalat felügyelő bizottságának egyik tagja, a Verdi szakszervezet képviselője, Gerald Herrman is érintett. Akit a Spiegel szerint a Deutsche Bank cégvezetői azzal “gyanúsítottak, hogy 2001-ben elárulta az újságíróknak a vállalat harmadik negyedévi eredményét”. A magazin információi szerint a pénzintézet egy kisebbségi részvényest, Michael Bohndorf-ot is figyeltette nyomozókkal. A férfi ügyvédként dolgozik, és a Spanyolországhoz tartozó Ibiza szigetén él.

A Spiegel szerint a detektívek “figyelemmel követték az érintetteket, és afelől tudakozódtak, hogy azok kivel és mikor találkoznak.” A magazin írása szerint a Deutsche Bank a hírek szerint még úgynevezett “női csalit” is bevetett, hogy megtalálja “bizonyos részvényesek személyi gyengeségeit”. A Spiegel szerint az ügyben több nyomozó iroda is érintett. Ezek egyikét a Spiegel szerint a volt NDK hírhedt titkosszolgálata, a Stasi egyik korábbi ügynöke vezeti.

A Deutsche Bank vezetése egyelőre elzárkózott attól, hogy kommentálja a vádakat. A német szövetségi pénzügyi felügyelet (Bafin) vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. Németországban egyébként az utóbbi hónapokban több vállalatot érintően is botrányok voltak a magánélet védő törvények megszegése miatt. Az érintett cégek közt van egyebek közt a német vasúttársaság, a Deutsche Bahn, valamint a Deutsche Telekom is.Sporthírek