Dermesztő pillanatok Borsodban: farkasszemet nézett a vadász a medvével

Akt.:
Attila farkasszemet nézett a medvével
Attila farkasszemet nézett a medvével - © Fotó: blikk.hu
Hernádpetri — Prédának nézte a medve a borsodi vadászt, centiken múlott az élete. Attila egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, erdei lesnél üldögélt zsákmányra várva, amikor egyszer csak vérfagyasztó hangokat hallott a háta mögül.

– Egyedül üldögéltem a sötétben, amikor az erdőből, nagyjából 4-5 méter távolságból ijesztő morgás törte meg a csendet. Hegyezni kezdtem a fülem, miközben azonnal végigfutott az agyamon, hogy ez a hang se disznóéra, se gímbikáéra, de semmilyen más , korábban már hallott állat hangjára nem hasonlít. Elhűltem, amikor leesett: ez csakis medve lehet! – emlékezett vissza a blikk.hu-n Kertész Attila.

A vadász szerencsére sokszor járt a veresegyházi medveparkban, ezért is ismerte fel viszonylag könnyedén az állat hangját. Felállt, megfordult, majd felkapcsolta a fegyverlámpáját. A medve ekkor már zihált és még hangosabban morgott.

– Az állat folyamatosan morgott. Kétperces szembenállás, illetve állóháború után fel voltam készülve rá, hogy meg fog támadni. Vártam a csatát, hogy mikor ront rám – mondta a Blikknek Attila.

Attila az eset után megkereste a földön, és lefotózta a medve nyomát | Fotó: blikk.huAttila az eset után megkereste a földön, és lefotózta a medve nyomát | Fotó: blikk.hu

Szerencsére ezután váratlan fordulatot vett a nem mindennapi találkozás. Ahelyett, hogy támadott volna, a medve fennhangon üvöltve, törve-zúzva visszavonult az észak-magyarországi erdőbe. Ekkor jött rá Attila, hogy az előző napi vadászaton tiszta vér lett a nadrágja, a ragadozót a vér szaga csalogathatta hozzá: gyakorlatilag prédának hitte őt a ragadozó.

Forrás: blikk.hu


Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság „Illemtana” medvékhez

 • Amennyiben medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben.
 • Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa.
 • Amíg a medve nem veszi észre, ne csapjon zajt.
 • Ne zárja el a medve menekülési útvonalát, hagyjon neki helyet.
 • Ha a medve nem észlelte a jelenlétét ne kiabáljon, zajongjon, csapkodjon, mert azt támadásnak veheti a ragadozó.
 • Legyen különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozik.
 • Soha ne közelítse meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés.
  Ne fordítson hátat az állatnak.
 • Ne fusson el. (A medve 40 km/h sebességgel is tud futni.)
 • Ha a medve észrevette, akkor emelje a kezét lassan a feje felé, és halkan beszéljen, énekeljen, fütyülgessen – hogy a medve emberként tudja azonosítani.
 • Ha a medve észrevette, de nem vesz tudomást a jelenlétéről, nem érdeklődik, akkor lassan hátráljon ki a látóteréből.


Videó: Ezért ne meneküljön a medve elől a fára

Miskolc – Hogy mit kell tenni, ha szembetaláljuk magunkat egy felbőszült medvével? Az okosak azt mondják, hogy elfutni a lehető legrosszabb ötlet, hiszen az állat zsákmánynak néz, rögvest a nyomunkba ered és pikkpakk le is terít minket. No de ha nem futunk, akkor vajon érdemes-e fára mászva menekülni? A Miskolci Állatkert barnamedvéje tanúsítja, hogy a magasban sem vagyunk biztonságban a mackók elől.

Jótanácsok medvetámadás esetére – le ne feküdj elé!

Miskolc – A Farkasnapló blog videójából megtudhatjuk, hogy mi a teendő, ha medvével futunk össze.