Derecske: aratókoszorú a templomnak

By Bene Viktória
Derecske: aratókoszorú a templomnak
Derecske – Új aratókoszorúval örvendeztették meg a gyülekezetet június 4-én, az országzászló visszaállításának napján. A koszorút Zákány Lajos bácsi tanítványival, Cseh Orsolyával és Kovács Ildikóval közösen készítette el az idei konfirmáció alkalmából. Bene Viktória tudósítása.

Az első aratókoszorút is Lajos bácsi készítette régi diákjaival, Zöld Klárával és Bujdosó Tamással a Kézműves Kör Szent István napi felvonulására, amit az emberek mai napig megcsodálhatnak a református templomban.
– Már régóta szerettem volna a templom számára egy új aratókoszorút készíteni, mert a régi már kezd kopni. Viszont ehhez segítség kellett, mert egyedül nehéz lett volna megfonni – mondta.
Emiatt Lajos bácsi tanítványai segítségét kérte, akik természetesen azonnal igent mondtak rá. A legfiatalabb nebuló, Cseh Orsolya konfirmálása előtt adták át a koszorút a tiszteletes házaspárnak. Varga Zoltánné, tiszteletes asszony meghatódottságában nem talált szavakat, de azt elmondta, hogy a koszorút méltó helyen, az Úr asztalán fogják elhelyezni.
Orsi csak hetedik osztályos, ettől függetlenül komolyan foglalkozik a kézművességgel. Tervei közt szerepel, hogy a Medgyessy Ferenc Gimnázium rajz tagozatán folytatja tovább tanulmányait.

A remekművön a lelkes kézművesek közel egy hónapig dolgoztak vasárnaponként Lajos bácsi házában, amihez több száz szalmát használtak fel.
– Régen a legszebb koszorúkat a templom kápolnájába helyezték el, ahol hálát adtak, hogy az aratási munkát befejezték. Az aratókoszorúk ma is állandó díszként láthatók a Szent István napi felvonulásokon – mesélte Kovács Ildikó.
Zákány Lajos több mint 60 éve foglalkozik szalmafonással, amit az ’50-es években a cséplőgépeknél az idősebb lányoktól tanult. Ezen kívül több mint nyolc éve tanítja a fiatalabb generációt.  Mint mondta, nagyon szeret tanítani és szeretné, hogyha a szalmafonás „tudománya” fent maradna.

-Bene Viktória-