Denevérek éjszakája lesz szombaton Felsőtárkányban

Akt.:
Felsőtárkány, 2015. augusztus 30. Gombkötő Péter zoológiai szakreferens (j2) egy vízi denevért enged szabadon az érdeklődők gyűrűjében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának Denevérek éjszakája című rendezvényén Felsőtárkányban 2015. augusztus 29-én este.
Felsőtárkány, 2015. augusztus 30. Gombkötő Péter zoológiai szakreferens (j2) egy vízi denevért enged szabadon az érdeklődők gyűrűjében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának Denevérek éjszakája című rendezvényén Felsőtárkányban 2015. augusztus 29-én este. - © MTI Fotó: Komka Péter
Eger, 2015. augusztus 28., péntek (MTI) – Szombaton rendezi meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) a Denevérek éjszakáját a felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontban.

Gombkötő Péter, a BNPI zoológiai szakreferense az MTI-nek elmondta: a nemzetközi denevéréjhez kapcsolódó hagyományos program nagy népszerűségnek örvend, elsősorban családok vesznek részt az előadásokból és gyakorlati foglalkozásból álló rendezvényen.

A szakember hangsúlyozta: a Magyarországon élő 28 denevérfajból 27 bizonyosan megtalálható a Bükkben, de a 28. is nagy valószínűséggel fellelhető itt. A Bükk nagyon fontos élőhelye a denevéreknek, hiszen több faj országos állományának fele-harmada itt él – mutatott rá.

Gombkötő Péter szavai szerint a rendezvénnyel igyekeznek felhívni a védett és igen veszélyeztetett denevérek hasznosságára a figyelmet.

Egy-egy denevér súlya felének megfelelő mennyiségű rovart eszik meg egy este – tette hozzá. Azt is elmondta: a 100-150 évvel ezelőtti viszonyokhoz képest ma már a denevérek – fajtától függően – mindössze 1-5-10 százaléka él Magyarországon. Ebben közrejátszanak a nem körültekintően elvégzett épületfelújítások és a nem “denevérbarát” erdőgazdálkodás is.

A Denevérek éjszakáján Forrásy Csaba természetfotós diavetítést, Gombkötő Péter előadást tart, majd speciális hálóval denevéreket foghatnak a látogatók, akik egy ultrahangdetektort is kipróbálhatnak. A program 17 órakor kezdődik.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s