Demszky: tízből kilenc magyar velünk tart!

Akármilyen hangos a kisebbség, a békeszerető demokraták sokkal többen vannak; tízből kilenc magyar velünk tart – fogalmazott Demszky Gábor főpolgármester a Március 15. téren tartott ünnepi beszédében csütörtökön. A több ezres tömeg tojásokkal, naranccsal és üdítősdobozokkal dobálta meg a főpolgármestert és a jelenlévő politikusokat. A szónokot nyitott esernyőkkel védték meg a berepülő tárgyaktól. “Aki árpádsávos zászlóval jön ünnepelni, az semmit sem tud a magyar történelemről” – jelentette ki Demszky.

Ebben az országban a békeszerető demokraták, konzervatívok, szocialisták és liberálisok vannak többségben; azok, akik szeretik az országot és féltik, óvják a demokráciát – jelentette ki Demszky Gábor a Petőfi-szobor előtt felállított színpadon. “A félelem zsoldosai itt járnak közöttünk, ez az oka annak, hogy sokan tartottak a mai naptól. A többség azonban békét, szabadságot és egyetértést akar” – mondta a főpolgármester. “Nem kell félnünk, akkor sem féltünk, amikor kisebbségben voltunk”- tette hozzá.

“Tízből kilenc magyar velünk tart. Mindazok, akik nem hisznek a két, szembenálló és örökösen háborúzó Magyarország rémálmában. Mindazok, akik nem az ökölbe szorított kéz, hanem a kinyújtott kéz politikájának hívei; akik jobban szeretik lerakni az utcakövet, mint felszedni őket. Mi vagyunk többen.” – fogalmazott a főpolgármester, aki “sehonnai bitang embereknek” nevezte a zúgolódó tömeget.

A szabadság legnagyobb ellenségei a félelem, a kishitűség és a kétségbeesés. Sokszor megkísértették ezek az országot, de sose tudták legyőzni – folytatta Demszky, majd utalt arra, hogy 1848 óta minden nemzedék megtapasztalta, mi az elnyomás, a háború, a gazdasági válság vagy a diktatúra. Végül külön köszöntötte a megemlékezésen résztvevő Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét és Rogán Antalt, az V. kerület fideszes polgármesterét.

Az ünnepség idejére kordonnal zárták le a Petőfi-szobor mögötti területet a Régi posta utcáig; a környező utcákat rendőrségi teherautók és autóbuszok töltötték meg.